POTROŠAČKE NAVIKE

Navike Hrvata u online kupovini: Dominira potražnja za Samsungom i Appleom

Navike Hrvata u online kupovini: Dominira potražnja za Samsungom i Appleom
Depositphotos

S krajem godine, Jeftinije.hr proveo je tradicionalnu analizu online potražnje i ona je otkrila zanimljive promjene u potrošačkim trendovima.

Naime, kao i prethodnih godina, pametni telefoni su jedna od najpopularnijih kategorija s rastom potražnje od 56 posto. Odavno su postali neizostavan dio naše svakodnevice, a borba za pažnju kupaca između divova kao što su Samsung i Apple dominirala je 2023.

Upravo je Samsung A54 bio najtraženiji uređaj, a drugi modeli Samsunga i Applea zauzeli su čak devet od deset mjesta najpopularnijih proizvoda godine. Uz njih, na sedmom se mjestu našla i Husqvarna motorna pila Mark II 550XP.

Zanimljivo je da su ove godine neke od tradicionalno najpopularnijih kategorija poput pametnih satova, hladnjaka sa zamrzivačem i LCD televizora zabilježile blagi pad u usporedbi s prošlom godinom, što, osim promjene zanimanja potrošača, upućuje vjerojatno i na trenutnu zasićenost tržišta.

S druge strane, osim spomenute kategorije pametnih telefona, potražnja je blago porasla i u kategoriji perilica rublja i to za šest posto u odnosu na godinu ranije. A tijekom 2023. zabilježen je i porast potražnje u kategorijama keramičkih pločica, komarnika i eteričnih ulja, što ukazuje na povećano zanimanje i rastući trend potražnje za proizvodima za uređenje doma. 

Među ostalim istaknutim kategorijama zabilježio se i veliki skok potražnje za skuterima. S rastom potražnje od 685 posto očito je da domaći potrošači intenzivno traže alternative uobičajenim načinima prijevoza.

Usporedba online potražnje u Hrvatskoj i Sloveniji ponovno je pokazala sličnosti u ponašanju potrošača. Kao i kod nas, kategorija pametnih telefona najviše je zaokupila pažnju slovenskih kupaca tijekom 2023. godine, a uz njih su naši zapadni susjedi najviše pretraživali zimske gume i kosilice.

Srpski su potrošači ove godine najviše zanimanja pokazali prema proizvodima iz kategorije namještaja te odjeće i obuće. Najveći skok potražnje zabilježen je u kategorijama dvosjeda i trosjeda te ženskih i muških tenisica. Prošlogodišnja najtraženija kategorija, kategorija klima uređaja, ove je godine zabilježila pad potražnje od 38 posto.