ZAŠTITA KORISNIKA

Europska komisija označava Shein kao vrlo veliku online platformu

Europska komisija označava Shein kao vrlo veliku online platformu
Depositphotos

Europska komisija službeno je odredila Shein kao vrlo veliku internetsku platformu (VLOP) prema Zakonu o digitalnim uslugama (DSA). Shein je modni online trgovac s prosječno više od 45 milijuna mjesečnih korisnika u Europskoj uniji. Ovaj korisnički broj, koji je Shein priopćio Europskoj komisiji, iznad je DSA praga za označavanje kao VLOP.

Nakon imenovanja VLOP-om, Shein će se morati pridržavati najstrožih pravila prema DSA-u u roku od četiri mjeseca od obavijesti, kao što je obaveza usvajanja posebnih mjera za osnaživanje i zaštitu korisnika na mreži, uključujući maloljetnike, te propisnu procjenu i ublažavanje sve sistemske rizike koji proizlaze iz njihovih usluga. Točnije, te dodatne obveze uključuju revniji nadzor ilegalnih proizvoda, pojačane mjere zaštite potrošača te veću transparentnost i odgovornost.

Od 17. veljače 2024. sve internetske platforme, uključujući uslugu internetskog tržišta Sheina, već se moraju pridržavati općih obveza prema DSA-u. Ove opće odredbe uključuju obveze za internetska tržišta da osiguraju sljedivost trgovaca na svojim platformama, dizajniraju svoje sučelje na način koji olakšava usklađenost trgovaca s njihovim zakonskim obvezama prema pravu EU-a i informiraju potrošače o njihovoj kupnji nezakonitog proizvoda, trenutku kada postanu svjesni nezakonitosti proizvoda.

DSA također zahtijeva od svih internetskih platformi, uključujući tržišta, da osiguraju mehanizme jednostavne za korištenje kako bi korisnicima ili subjektima omogućili obavještavanje o nezakonitom sadržaju, davanje prioriteta obradi obavijesti koje podnose takozvani "pouzdani označivači", pružanje izjava o razlozima korisnicima kada sadržaj je ograničen ili uklonjen, pružiti interni sustav za rješavanje pritužbi za korisnike da se žale na odluke o moderiranju sadržaja i redizajnirati svoje sustave kako bi osigurali visoku razinu privatnosti, sigurnosti i sigurnosti maloljetnika. Sve platforme također moraju osigurati da njihova sučelja nisu dizajnirana na način koji obmanjuje ili manipulira korisnicima, jasno označavati oglase na svojim sučeljima, prestati predstavljati ciljane oglase na temelju profiliranja osjetljivih podataka ili ciljati na maloljetnike, imati jasne odredbe i uvjete te pri njihovoj primjeni djelovati marljivo, objektivno i razmjerno te jednom godišnje objaviti izvješća o transparentnosti svojih procesa moderiranja sadržaja.

Nakon što je proglašen VLOP-om, Europska komisija bit će nadležna nadzirati Sheinovo pridržavanje DSA-a u suradnji s irskim koordinatorom za digitalne usluge. Službe Komisije pažljivo će pratiti primjenu DSA pravila i obveza platforme, posebno u pogledu mjera za jamčenje zaštite potrošača i rješavanje problema širenja nezakonitih proizvoda. Službe Komisije spremne su blisko surađivati sa Sheinom kako bi osigurale da se oni pravilno riješe.