EKSKLUZIVNO IZ BARCELONE

ICTbusiness TV: Snažan nastavak rasta telekom tržišta

ICTbusiness TV: Snažan nastavak rasta telekom tržišta

Pred vama je druge po redu ekskluzivna TV emisija s najvećeg svjetskog sajma telekom industrije MWC 2023. održanog u Barceloni na kojem se moglo čuti kako su 5G pretplate porasle za 446 milijuna u 2022. naspram 592 milijuna za 4G, trinaest godina nakon početnog pokretanja 4G. Istraživanje Omidie je pokazalo da je samo 31 posto mobilnih operatera nudilo 5G u 2022. Očekuje se da će taj udio porasti na 59 posto do kraja 2023. pri čemu se očekuje da će 4G dominirati mnogo godina. Omdia predviđa da će globalne 4G pretplate početi opadati od 2024. nadalje, dok će zadržati većinski udio u svim mobilnim vezama do 2027. O stanju na domaćem telekom tržištu razgovarali smo se predsjednikom Vijeća HAKOM-a Tonkom Obuljenom.

Telemach, donedavno isključivo mobilni operator, a sada nacionalno prisutni konvergentni operator, na hrvatskom tržištu pozicionirao se kao ravnopravni tržišni konkurent. Zahvaljujući snažnom investicijskom ciklusu od 226 milijuna eura, koliko ulaže u mobilnu i fiksnu mrežu tijekom petogodišnjeg razdoblja, Telemach svojim korisnicima pruža usluge koje im zaista trebaju uz najbolju vrijednost za novac, pojašnjava predsjednik Uprave Adrian Ježina, a tome ide u prilog i analiza Opensignala prema kojoj je od 14 kategorija Telemach prvi u čak njih 12.

Najnovije analize pokazuju kako se u idućih nekoliko godina očekuje snažan rast tržišta rješenja za pametne gradove, veličina globalnog tržišta pametnih gradova procijenjena je na 1,23 trilijuna dolara u 2022. godini, Marijana Bačić, članica Uprave i glavni operativni direktor za poslovne korisnike (COO Business). Pokazatelji o rastu u narednom razdoblju govore, procjenjuju analitičari da se očekuje će se zabilježiti složenu godišnju stopu rasta (CAGR) od 25,8 posto od 2023. do 2030.

Kriza je mnoge organizacije gurnula u budućnost, ubrzavajući digitalnu transformaciju i dramatično mijenjajući modele rada. Ali u 2023. tehnološka industrija će se vjerojatno nastaviti boriti s problemima oko opskrbnih lanaca, radne snage i inovacija—koji su sada pogoršani znatnim makroekonomskim i globalnim neizvjesnostima. Infobip je na MWC 2023 odlučio prikazati niz tehnologija i rješenja koje idu u smjeru transformacije poslovanja, objašnjava Ivica Ostojić, chief business officer (CBO) Infobipa.