ICTbusiness TV: Domaće IT tržište, internet stvari i pametni gradovi

ICTbusiness TV: Domaće IT tržište, internet stvari i pametni gradovi

Foto: Dražen Tomić

U najnovijoj već 30-toj po redu TV emisiji iz radionice ICTbusiness TV-a donosimo vam niz zanimljivih tema od analize domaćeg IT tržišta, preko interneta stvari i pametnih gradova. Informatičko tržište Hrvatske u 2014. iskazalo je umjeren rast  u odnosu na prethodnu godinu o čemu smo razgovarali s direktoricom IDC Adriaticsa Anom Papež koja je pritom istaknula kako se za ovu godinu očekuje se rast nešto ispod 3 posto.

Pametan grad je onaj koji stalno uči, on podrazumijeva jedinstvo uma i duha svih građana, a s umreženom gradskom infrastrukturom jamči bolju kvalitetu života. Prema posljednjim predviđanjima,  ulaganja na ovome području u idućih će deset godina globalno narasti na desetak bilijuna dolara godišnje.

Razvoj Interneta stvari ugrađenog u pametna okruženja i platforme koji formiraju mrežu „svega“ prepoznat je kao jedan od sljedećih velikih koncepata za podupiranje društvenih promjena i ekonomskog rasta čija se godišnja stopa procjenjuje na oko 20 posto.

I na kraju to je još jedno i to treće po redu natjecanje Tehničkog Veleučilišta u Zagrebu (TVZ) u izradi mobilnih aplikacija pod nazivom TVZ Mobile Challenge Cup (TVZ Mc2).

Još iz kategorije

ICTbusiness TV:  Elektronički novac i promjene u poslovima u budućnosti

ICTbusiness TV: Elektronički novac i promjene u poslovima u budućnosti

02.12.2021.

U vrijeme krize, koja još uvijek traje, ovo je bila jedna od najizazovnijih emisija, a kako stvari stoje to će se i nastaviti. U ovoj emisiji donosimo priču o Aircashu koji je institucija za elektronički novac, s dozvolom izdanom od Hrvatske narodne banke te upisana u središnji registar koji vodi European Banking Authority (EBA), slijedom čega je ovlaštena pružati usluge povezane s izdavanjem elektroničkog novca na području cijele Europske unije.

ICTbusiness TV:  Digitalna transformacija i što nas čeka, kako ZICER pomaže startupima

ICTbusiness TV: Digitalna transformacija i što nas čeka, kako ZICER pomaže startupima

11.11.2021.

U novoj ICTbusiness TV emisiji donosimo dvije vrlo zanimljive i aktualne teme o tome što nam donosi tehnologija u budućnosti, naravno sveprisutnoj digitalnoj transformaciji, upravljanju u IT-u i statupovima.

ICTbusiness TV:  PC tržište nastavlja rast, WMF pokazao smjer industrije

ICTbusiness TV: PC tržište nastavlja rast, WMF pokazao smjer industrije

28.10.2021.

Tržište osobnih računala nastavilo je u pozitivnom smjeru i kroz treći kvartal ove godine, koji bilježi 84,1 milijuna pošiljki i rast od jedan posto na godišnjoj razini, navodi Gartner u izvještaju. Iako taj rast nije na razini prošlogodišnjeg, kad se povećala potreba za računalima zbog pandemije koronavirusa, raduje što su rezultati u ovom kvartalu bolji no prije godinu dana u isto vrijeme, kad se činilo da idu u rekordnom smjeru. Tržište osobnih računala u Europi, Bliskom istoku i Africi (EMEA) poraslo je 12,7 posto u trećem kvartalu ove godine i doseglo 24,4 milijuna isporuka, navodi IDC u svom najnovijem izvješću.