TV EMISIJA

ICT na Ti:  Vrijeme podataka je tu da ostane

ICT na Ti:  Vrijeme podataka je tu da ostane

Domaće tržište doživjet će velike promjene u narednom razdoblju DataBox i Digitial Realty planiraju velika ulaganja u nove podatkovne centre. Druga je tvrtka nekadašnji Altus koji su kupili amerikanci koji su jedan od najvećih davatelja usluga podatkovnih centara na svijetu.

Digital Realty Hrvatska  nastavlja sa širenjem svojeg data centra u Zagrebu i to igradnjom novog u sklopu poslovne zone na Jankomiru, a veličina zemljišta obično je dovoljna za centar do veličine od 30 MW, a ZAG2 će se graditi kao zgrada mješovite namjene koja će fleksibilno moći zadovoljiti potrebe različitih vrsta korisnika. DataBox pak uz proširenje postojećeg kreće u gradnju novog data centra.

Kako ističe za ICT na Ti Filip Olujić, predsjednik Uprave DataBoxa kako su trenutno smo u procesu proširenja postojećeg podatkovnog centra Zagreb DC 1, no u svjetlu brzorastućeg tržišta i potreba za skalabilnošću u digitalnoj transformaciji, intenzivno razmatramo naše dugoročne infrastrukturne strategije. Usmjereni smo na optimizaciju postojeće infrastrukture kako bismo iskoristili sve resurse, ali u isto vrijeme ne isključujemo mogućnost budućih ulaganja, tvrdi Olujić.

Uz to on ističe kako danas organizacije sve više gledaju na oblak kao ključno rješenje za svoje poslovanje. Donedavno su hrvatski korisnici teško migrirali u oblak, no sada su hrvatski pružatelj računalnih usluga iz oblaka dokazali svoju pouzdanost i fleksibilnost.

Osim što pružatelji računalnih usluga iz oblaka ulažu značajnija sredstva u sigurnost i zaštitu podataka, korisnici na skalabilnost gledaju kao najveću prednost oblaka jer im omogućava da skaliraju svoje resurse prema potrebi i odmah, pojašnjava Olujić.