TV EMISIJA

ICT na Ti: Podaci i njihova pretraga

ICT na Ti: Podaci i njihova pretraga

Osnovan 2021. godine, startup Omnisearch pokrenut je s ciljem razvoja softvera za pretraživanje audio i video sadržaja. Startup su osnovala dvojica inženjera, CEO Marin Smiljanić, bivši inženjer u Amazonu te CTO Matej Ferenčević, jedan od najranijih zaposlenika uspješnog domaćeg startupa Memgrapha. Tvrtka je dosad primila 1.2 milijuna dolara investicije i ima klijente na pet kontinenata.

Kako sami napominju startup je nastao kao odgovor na problem s kojim se Smiljanić svakodnevno susretao za vrijeme rada u Amazonu: traženju informacija u ogromnoj bazi videomaterijala. Kao i svaka “Big Tech” tvrtka, Amazon je imao internu biblioteku videomaterijala koji su se primarno sastojali od predavanja iskusnih inženjera i menadžera. Smiljanić je, kao i većina kolega, često trebao pronaći odgovore na konkretna pitanja u materijalima, no s obzirom da tradicionalne metode pretraživanja funkcioniraju samo na tekstualnom sadržaju, to je bilo nemoguće.

Upravo o tome smo razgovarali s Marinom Smiljanićem, suosnivačem i CEO-om, te Matejom Ferenčevićem, suosnivač i CTO-om Omnisearcha.