TV emisija

ICT na Ti: Električna vozila dolaze nakon promjene navika

ICT na Ti: Električna vozila dolaze nakon promjene navika

Iako mnogi smatraju da su već sada električna vozila doživjela rast njihovo vrijeme tek dolazi, Pokazuju to brojke, ali prije svega navike potrošača pojašnjava u novoj ICT na Ti televizijskoj emisji Dimitrije Trbović iz Neostara koji je mnogo godina proveo u automobilskoj industriji.

Polako se kreće u tome smjeru, međutim još je dug put. Vijeće Europske unije donijelo je nova pravila koja će vlasnicima električnih vozila uvelike olakšati putovanje Europom, a istovremeno pomoći u smanjenju emisije štetnih stakleničkih plinova.

Nova uredba trebala bi koristiti na tri načina - smanjuje brigu o dometu širenjem infrastrukture za punjenje električnih vozila duž glavnih europskih autocesta, olakšava plaćanja "na pumpi" bez potrebe za aplikacijom ili pretplatom te osigurava cijene i dostupnost jasno su priopćene kako bi se izbjegla iznenađenja.

Neke stanice za punjenje trenutno se prodaju kao snage od 150 kW, ali tada se ograniči izlaz po kabelu punjača tako da vlasnici električnih vozila ne dobiju uvijek brzo punjenje koje su očekivali. Nova uredba značit će da postoji barem jedno mjesto za punjenje na tim stanicama koje može isporučiti bržu snagu od 150kW, što je bitno za neka trenutna električna vozila koja mogu podnijeti 350kW i buduće modele koji će to nedvojbeno premašiti.