ICT na Ti: Digitalizacija države mora se ubrzati

ICT na Ti: Digitalizacija države mora se ubrzati

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Pred vama je druga emisija ICT na Ti u kojoj je naš gost bio državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić  i ključna tema o kojoj smo razgovarali bila je kako dodatno ubrzati digitalizaciju i digitalnu transformaciju državne i državne uprave, javne uprave i lokalne samouprave, a time dati i građanima i poduzetnicima nove mogućnosti bržeg obavljanja posla.

I dok je u EU broj usluga koje su online u 27+ europskih država 81 posto, dok je prema istraživanju koje su za potrebe EU-a zajedničko proveli Capgemini, Directorate-General for Communications Networks, Content and Technology (European Commission), IDC, Politecnico di Milano i Sogetipod nazivom „EGovernment benchmark 2021 - Entering a new digital government era“.

Kada je pak riječ o broju državnih portala EU 27+ prosjek je 61 posto dok je u Hrvatskoj 62 posto. U segmentu prihvaćanja eID logina EU prosjek je 64 posto kod nas je ispod toga i to 60 posto. Kada je pak riječ o uslugama koje spadaju u prekogranične u EU 27+ je prosjek 43 posto, a u Hrvatskoj 40 posto.

Ovo istraživanje koje pokazuje točno koliko zaostajemo u pojedinim segmentima e-Government rješenja odnosno sustava e-Građani jasno donosi uvid da prostora za rast ima. Usprkos ubrzanju koje je donijela pandemija trebao nastaviti i rasti i objediniti sve usluge i za građane, ali i poslovne subjekte odnosno poduzetnike vidljivo je kada se analiziraju pojedini segmenti, a o tome kako to učiniti i što se može napraviti govori za ICT na Ti Gršić.

 

Još iz kategorije

ICTbusiness TV: Tehnologije donose velike promjene

ICTbusiness TV: Tehnologije donose velike promjene

23.06.2022.

Kao futuristica iz Silicijske doline koja se bavi prepoznavanjem tehnoloških prilika za Nokiju i njene korisnike, Leslie Shannon govori o onome što nas čeka u budućnosti, ističe za ICTbusiness TV.

ICT na Ti: Microblink proveo unutarnju transformaciju i nastavlja rast

ICT na Ti: Microblink proveo unutarnju transformaciju i nastavlja rast

13.06.2022.

Microblink koji razvija napredna rješenja temeljena na umjetnoj inteligenciji čiju tehnologiju koristi preko 100 milijuna ljudi u više od 60 zemalja svijeta, zahvaljujući uspješnoj transformaciji organizacijskog modela i razvoju novih globalno uspješnih rješenja, dodatno je ubrzala rast te je u posljednjih godinu dana više no udvostručila broj zaposlenih, na njih 300, u svoja dva ureda, u Zagrebu i New Yorku, a do kraja ove godine cilj je imati oko 400 zaposlenika, ističe za ICTbusiness.info u emisiji ICT na Ti Igor Strejček, globalni potpredsjednik za operativne poslove i direktor za Hrvatsku.

ICTbusiness TV: Velika važnost ulaganja u infrastrukturu

ICTbusiness TV: Velika važnost ulaganja u infrastrukturu

03.06.2022.

Ulaganja u 5G infrastrukturu vrlo su velika, a kako za ICTbusiness TV govori predsjednik Uprave Telemach Hrvatska i Slovenija Adrian Ježina 5G signalom pokriveni su Istra i velik dio Primorja, intenzivno se uvodi i na otoke pa će do početka turističke sezone najbržom 5G mrežom Telemach pokriti cijelu Hrvatsku.