ICT Business TV

ICTbusiness TV: Gamescom pokazao snagu gaming industrije

ICTbusiness TV: Gamescom pokazao snagu gaming industrije

04.10.2022.

Ovogodišnji Gamescom koji je krajem kolovoza održan u Koelnu u Njemačko imao je sveukupno 265 tisuća posjetitelja. Iako je ovo manja brojka od prošlog izdanja sajma u 2019. godini, Gamescom je uspješno odradio organizaciju ovoliko velikog eventa, pogotovo nakon dvije godine održavanja u digitalnom obliku zbog pandemije koronavirusa.

ICT na TI: Digitalizacija holdinga i objedinjavanje IT resursa

ICT na TI: Digitalizacija holdinga i objedinjavanje IT resursa

14.09.2022.

Zagrebački holding jedna je od najvećih domaćih tvrtki po broju zaposlenih, ali i poslovima koje obavljaju njezine podružnice za Grad Zagreb kao glavni i najveći grada u Hrvatskoj.  Stoga je digitalizacija i digitalna transformacija Zagrebačkog holdinga prioritete i iznimno važna za bolje funkcioniranje grada i lakši život njezinih građana.

ICTbusiness TV:  Znanje i tehnologija pokreću inovacije

ICTbusiness TV: Znanje i tehnologija pokreću inovacije

12.09.2022.

Krećemo u novu sezonu ICTbusiness TV emisija i to devetu po redu s četiri vrlo zanimljiva razgovora. A u idućim tjednima donosimo niz TV emisija koje će pokrivati velike sajmove koji se polako vraćaju i to Gamescom u Koelnu i IFA u Berlinu.

ICT na Ti: Kibernetička sigurnost imperativ budućnosti

ICT na Ti: Kibernetička sigurnost imperativ budućnosti

14.08.2022.

Napadi na banke, napadi na korisnike banaka, krađe novca tvrtkama, ucjene sve je to danas samo ona vidljiva pojavnost problema kibernetičke sigurnosti, ali je danas riječ o mnogo složenijem problemu s kojim smo svi suočeni. Možda nismo niti svjesni zapravo koliko.

ICT na Ti:  Važno je ulagati u istraživanje i razvoj

ICT na Ti: Važno je ulagati u istraživanje i razvoj

13.08.2022.

U još jednoj ICT na Ti emisiji razgovaramo s Davorom Runjeom koji je danas suosnivač startupa Airt koji se bavi umjetnom inteligencijom, a uz to je prvi čovjek Hrvatske udruge nezavisnih izvoznika softvera (CISEX). Prije toga bio je suosnivač prve digitalne agencije Drap.

ICT na Ti: Poljoprivreda treba tehnologiju

ICT na Ti: Poljoprivreda treba tehnologiju

19.07.2022.

Tehnologija je sastavni dio poljoprivrede, no danas je poljoprivreda kao i mnoge druge grane gospodarstva u intenzivnoj digitalnoj transformaciji. Upravo stoga pričamo s Matijom Žuljem iz domaćeg startupa Agrivi.

ICT na Ti: Umjetna inteligencija i umjetnost

ICT na Ti: Umjetna inteligencija i umjetnost

18.07.2022.

Kako je moguće spojiti umjetnost i umjetnu inteligenciju pokazala je Hrvatska koja se na Venecijanskom bijenalu – 59. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti predstavlja projektom „Bez naziva (Hrvatski paviljon) 2022“ umjetnika Tome Savića-Gecana i kustosice Elene Filipović.

ICTbusiness TV: Televizija ima budućnost

ICTbusiness TV: Televizija ima budućnost

14.07.2022.

Ovogodišnja konferencija NEM, održana u Dubrovniku, definitivno je pokazala da će televizija opstati, da je bitan sadržaj i njegova kvaliteta bilo da je riječ o priči koja stoji iza njega ili sama tehnička kvaliteta. Pritom se jasno pokazalo da svi žele u proizvodnju sadržaja, ali da ona nije nimalo jeftina bilo da je riječ o njegovu stvaranju u smisli kreacije bilo tehnike.

ICTbusiness TV: Tehnologije donose velike promjene

ICTbusiness TV: Tehnologije donose velike promjene

23.06.2022.

Kao futuristica iz Silicijske doline koja se bavi prepoznavanjem tehnoloških prilika za Nokiju i njene korisnike, Leslie Shannon govori o onome što nas čeka u budućnosti, ističe za ICTbusiness TV.

ICT na Ti: Microblink proveo unutarnju transformaciju i nastavlja rast

ICT na Ti: Microblink proveo unutarnju transformaciju i nastavlja rast

13.06.2022.

Microblink koji razvija napredna rješenja temeljena na umjetnoj inteligenciji čiju tehnologiju koristi preko 100 milijuna ljudi u više od 60 zemalja svijeta, zahvaljujući uspješnoj transformaciji organizacijskog modela i razvoju novih globalno uspješnih rješenja, dodatno je ubrzala rast te je u posljednjih godinu dana više no udvostručila broj zaposlenih, na njih 300, u svoja dva ureda, u Zagrebu i New Yorku, a do kraja ove godine cilj je imati oko 400 zaposlenika, ističe za ICTbusiness.info u emisiji ICT na Ti Igor Strejček, globalni potpredsjednik za operativne poslove i direktor za Hrvatsku.

ICTbusiness TV: Velika važnost ulaganja u infrastrukturu

ICTbusiness TV: Velika važnost ulaganja u infrastrukturu

03.06.2022.

Ulaganja u 5G infrastrukturu vrlo su velika, a kako za ICTbusiness TV govori predsjednik Uprave Telemach Hrvatska i Slovenija Adrian Ježina 5G signalom pokriveni su Istra i velik dio Primorja, intenzivno se uvodi i na otoke pa će do početka turističke sezone najbržom 5G mrežom Telemach pokriti cijelu Hrvatsku.

ICTbusiness TV: Snažan utjecaj 5G mreža na gospodarstvo

ICTbusiness TV: Snažan utjecaj 5G mreža na gospodarstvo

31.05.2022.

Analiza Ekonomskog instituta Zagreb  pokazuje da ako će ulaganja u razvoj 5G mreže u sljedećih nekoliko godina donijet će više od 10 milijardi kuna (1,33 milijardi eura) dodatne vrijednosti hrvatskom gospodarstvu, a godišnja neto korist od ulaganja u 5G procjenjuje se na 1,72 posto BDP-a.

ICT na Ti:  Poduzetništvu treba dati priliku i jasan okvir

ICT na Ti: Poduzetništvu treba dati priliku i jasan okvir

23.05.2022.

Poduzetništvo je veliki rizik, uzima puno vremena, truda, neprospavanih novi, donosi i stres i tko misli suprotno nije ga nikad probao, ali na kraju i veseli stvarati nešto novo i naravno ako uspijete sreća je nemjerljiva. U poduzetništvu nije sramota ne uspjeti, danas u vrijeme kada su svima puna usta startupova njih vrlo malo uspije, od 10 možda uspiju samo 2.

ICT na Ti:  Novi proizvodi i usluge guraju tržište

ICT na Ti: Novi proizvodi i usluge guraju tržište

12.05.2022.

Iako je u poduzetništvo ušao sa samo 19 godina, sa željom da napravi promjenu Matija Matijevac osnovao je tvrtku Maidea i o tome što danas radi pričamo u novoj ICT na Ti emisiji. Tvrtka danas već ima skoro 20 godina, ali je vrlo fokusirana na softverski razvoj.

ICTbusiness TV: Mreža je infrastruktura, rješenja tek dolaze

ICTbusiness TV: Mreža je infrastruktura, rješenja tek dolaze

10.05.2022.

Završavamo mini serijal TV emisija snimljenih u Barceloni na ovogodišnjem sajmu MWC 2022. koje su ukupno rezultirale sa 17 objavljenih intervjua i gotovo 2 sata objavljenog i preko 6 sati snimljenog materijala. U posljednjoj ICTbusiness TV emisiji iz Barcelone razgovor s Paulom Savillom iy Kyndryla koji govori o činjenici da je infrastruktura iznimno važna jer je riječ o kritičnoj infrastrukturi na kojoj su već sada i ili će u budućnosti biti od ključne važnosti za neka od rješenja koja će biti bazirana na 5G kao komunikacijskoj tehnologiji.

ICTbusiness TV:  Nova rješenja i mogućnosti

ICTbusiness TV: Nova rješenja i mogućnosti

30.04.2022.

Nastavljamo s našim serijalom emisija koje prate najveći sajam mobilnih tehnologija MWC 2022. koji je održan krajem veljače i početkom ožujka, a nama je nakon krize donio mogućnost da porazgovaramo s mnogobrojnim domaćim i stranim tvrtkama koje su odlučile doći u Barcelonu.

ICT na Ti: Izlazak na burzu, kupnja Ekobita, širenje u Fintech

ICT na Ti: Izlazak na burzu, kupnja Ekobita, širenje u Fintech

27.04.2022.

Među domaćim IT tvrtkama koje su obilježile posljednje godine svakako je Span koji je izašao na burzu krajem prošle godine, pa onda početkom ove godine kupio Ekobit i nakon toga i krenuo u FinTech stoga se razgovor s Nikolom Dujmovićem nametnuo sam od sebe. Iako je zbog produkcijskih razloga ova emisija snimljena prije nekih od recentnih događanja razgovor s Nikolom Dujmovićem svakako bi trebao ne jednu nego više ICT na Ti televizijskih emisija.

ICT na Ti: Sigurnost doma postaje sve važnija

ICT na Ti: Sigurnost doma postaje sve važnija

14.04.2022.

Svijest i briga o sigurnosti doma i obitelji kontinuirano raste, no kućni sigurnosni sustavi bez mogućnosti provjere alarma nisu od velike koristi. Korisnici danas imaju dvije mogućnosti i to mogu sami nadzirati svoje sustave za zaštitu doma, uglavnom putem mobilne aplikacije proizvođača opreme koju koriste ili pak mogu ugovoriti uslugu profesionalnog zaštitarskog nadzora.

ICTbusiness TV: Upotreba 5G mreža pogurat će cijelo tržište

ICTbusiness TV: Upotreba 5G mreža pogurat će cijelo tržište

06.04.2022.

Najveći svjetski sajam mobilne telekom industrije MWC 2022 u Barceloni, iako manji nego godina prije krize, ipak je kao ključnu poruku donio da dolazak 5G mreža pokreće cijelo gospodarstvo. O tome smo razgovarali s novim zanimljivim sugovornicima u drugoj po redu ekskluzivnoj emisiji, a za početak tu je prvi čovjek HAKOM-a, domaćeg telekom regulatora, Tonko Obuljen koji govori o koncesijama, budućnosti mobilne telefonije.

ICTbusiness TV: MWC 2022 pokazao smjer razvoja industrije

ICTbusiness TV: MWC 2022 pokazao smjer razvoja industrije

28.03.2022.

Najveći sajam koji prati telekom industriju segmentu mobilne telefonije i rješenja koja se baziraju na brzom pristupu Internet održan je krajem veljače i početkom ožujka u Barceloni, a ovo je samo prva u nizu TV emisija koje ekskluzivno donosimo s MWC 2022.

ICT na Ti: Obrazovanje donosi uspjeh

ICT na Ti: Obrazovanje donosi uspjeh

22.03.2022.

Nedugo prije negoli se Algebra, jedna od najvećih domaćih obrazovanih institucija koja će uskoro postati sveučilište počela seliti na novu lokaciju razgovarali smo s jednim od njezinih osnivača i članom Uprave Hrvojem Balenom.

ICT na Ti: Podaci su ključ uspjeha danas i u budućnosti

ICT na Ti: Podaci su ključ uspjeha danas i u budućnosti

10.03.2022.

U novoj ICT na Ti emisiji razgovarali smo s jednom od osnivačica domaće IT tvrtke Poslovna inteligencija Anitom Cvetić-Oreščanin koja govori o tome kako je tvrtka krenula i kako je rasla i kakvi su im lanovi u budućnosti.

ICTbusiness TV: Veliko iskustvo omogućuje rast

ICTbusiness TV: Veliko iskustvo omogućuje rast

08.03.2022.

Pred vam je još jedna ICTbusiness TV emisija, prije našeg serijala od nekoliko emisija s netom održanog sajma MWC 2022 u Barceloni. U prvom dijelu emisije razgovarali s predsjednikom Uprave IN2 Grupe Denisom Jašarevićem o 30 godina kompanije, nova akviziciji, planovima razvoja i očekivanjima na tržištu.

ICTbusiness TV: Tehnologija mora pomoći u razvoju

ICTbusiness TV: Tehnologija mora pomoći u razvoju

23.02.2022.

Uz pomoć tehnologije  moguće je ubrzati razvoj, a upravo o toj temi za ICTbusiness TV govori Dražen Lučanin, zamjenik predsjednika Radne skupine za digitalizaciju Grada Zagreba. S njim smo razgovarali što u digitalnom razvoju čeka grad Zagreb, ima li dovoljno informatičara i drugih stručnjaka koji mogu provesti digitalnu transformaciju grada Zagreba. S njim smo razgovarali i o ključnim projektima koji su u tijeku i koji se tek planiraju.

ICT na Ti: Digitalizacija države mora se ubrzati

ICT na Ti: Digitalizacija države mora se ubrzati

16.02.2022.

Pred vama je druga emisija ICT na Ti u kojoj je naš gost bio državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić i ključna tema o kojoj smo razgovarali bila je kako dodatno ubrzati digitalizaciju i digitalnu transformaciju državne i državne uprave, javne uprave i lokalne samouprave, a time dati i građanima i poduzetnicima nove mogućnosti bržeg obavljanja posla.

ICT na Ti: Vrijeme informacijske sigurnosti

ICT na Ti: Vrijeme informacijske sigurnosti

12.02.2022.

Nakon podosta razmišljanja, slaganja studija, odlučili smo pokrenuti novu televizijsku emisiju ICT na Ti. Naš prvi gost je Marko Rakar, savjetnik koji govori o mnogim zanimljivim temama kao što je primjerice informacijska sigurnost. Emisija je snimljena prije hakerskog napada na A1 i krađe osobnih podataka li svakako daje odličan uvid u to što je informacijska sigurnost, kako se danas zaštiti.

ICTbusiness TV:  Gaming nastavlja rast, a Novska postaje važan dio tog svijeta

ICTbusiness TV: Gaming nastavlja rast, a Novska postaje važan dio tog svijeta

07.02.2022.

Industrija videoigara nastavila je rasti tijekom 2021. godine s procjenom da sada vrijedi 178,73 milijardi američkih dolara što je rast od čak 14,4% u usporedbi s 2020. godinom. Ovo je velika razlika od očekivanja iz 2016. godine kada se procjenjivalo da će u ovom periodu vrijediti oko 90 milijardi.

ICTbusiness TV:  CES pokazao smjer razvoja

ICTbusiness TV: CES pokazao smjer razvoja

27.01.2022.

I početak godine obilježen je nastavkom krize tako da je ovogodišnji sajam CES 2022. održan u manjem obimu nego inače i to zbog mnogobrojnih otkazivanja. Sajam CES 2022 održan je u posebnim uvjetima krize i skraćen jedan dan tako da je službeno trajao od 5. do 7. siječnja u Las Vegasu. Iako je inače sajam CES posjećivalo više od 170 tisuća posjetitelja ove godine bilo ih je tek nešto više od 40 tisuća, od čega 30 posto iz inozemstva.

ICTbusiness TV: Snažan rast ICT industrije

ICTbusiness TV: Snažan rast ICT industrije

14.01.2022.

Veliku obljetnicu obilježio je HUP ICT i to svojih prvih dvadeset godina, a na skupu koji je održan tom prilikom govorilo se ne o prošlosti nego o tome što nam donosi budućnost i kako je uhvatiti. HUP-ICT se već dugi niz godina sustavno zalaže za ostvarenje ove nove mogućnosti za sve tvrtke koje do sada nisu mogle povući dovoljno sredstava za svoje inovativne projekte putem poziva za istraživanje, razvoj i inovacije, a što bi trebalo omogućiti daljnji brži rast sektora.

ICTbusiness TV:  Digitalizacija i 5G guraju rast

ICTbusiness TV: Digitalizacija i 5G guraju rast

28.12.2021.

Pred vama je posljednja ICTbusiness TV emisija u 2021. godini malo drugačija nego inače jer planiramo za 2022. godinu zaista mnoštvo noviteta. Na konferenciji Hrvatske udruge poslodavaca 'Tehnološki napredak - osnova za gospodarsku konkurentnost Hrvatske' ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić potvrdio je da postoji otpor u lokalnim sredinama prema gradnji infrastrukture za 5G mrežu, ali naglasio da se to rješava. Pritom je napomenuo kako će Vlada ICT industrija promicati kao vertikalnu industriju u Strategiji pametne specijalizacije prema Europskoj komisiji.