Vozačima draža navigacija preko pametnog telefona

Vozačima draža navigacija preko pametnog telefona

Foto: Fotolia

Istraživanje koje je početkom godine u Americi provela tvrtka J.D. Power and Associates pokazuje da je tek 681 od 1.000 ispitanika u uzorku od 20.704 sudionika ankete zadovoljno ugrađenim GPS sustavom za navigaciju u svojem automobilu.

Čak 46 posto ispitanika je odgovorilo kako, da imaju izbora, sigurno ne bi koristili integrirani navigacijski GPS sustav, već bi se radije služili aplikacijom za navigaciju koju imaju na mobitelu, kada bi ju nekako mogli ugraditi i koristiti u autu.

Pametni telefoni u prednosti

Iako ugrađeni GPS sustavi za automobile postaju sve bolji i bolji, ne može se poreći činjenica da su slični sustavi za pametne telefone, poput popularnog Google Mapsa, te i dalje znatno napredniji. U nadolazećim će se godinama proizvođači stoga morati odlučiti za jednu od dvije dostupne opcije – ili da povećaju napore u usavršavanju svojih navigacijskih sustava i učine ih intuitivnima i uskladivima s mobilnim telefonima, ili da osmisle sustav koji omogućuje jednostavno priključivanje i prikazivanje mobilne aplikacije za navigaciju u sklopu kontrolne ploče automobila.

Zanimljivo je da Cadillac i dalje promovira „CUE“, svoj automobilski računalni sustav s kontrolama osjetljivim na dodir, a kojeg ekskluzivno ugrađuje u nove ATS i XTS sedane. Unatoč činjenici da je CUE trenutačno najnapredniji sustav takve vrste, istina je da se i dalje ne može mjeriti s aplikacijama poput Google Mapsa. Ford zauzima sličan pristup sa svojim MyFord Touch sustavom, a kojeg u zadnje vrijeme muče brojni hardverski i softverski problemi.

Različita rješenja

Ipak, proizvođač je nedavno pokrenuo projekt pod nazivom OpenXC, a čiju osnovu čini hardverska platforma otvorenih specifikacija. Ideja OpenXC-a je da neovisni programeri razviju i ponude hardverske dodatke i softverske aplikacije za novi Fordov „operacijski sustav za automobil“. Audi se pak odlučio za varijantu najsličniju drugoj opciji te tako u sklopu svojeg „Audi Connect" sustava nudi Googleove navigacijske proizvode – iako, doduše, na vlastitoj zatvorenoj platformi.

Unatoč svemu navedenom ostaje činjenica da niti jedan proizvođač još uvijek nije ponudio sustav koji omogućuje jednostavno „priključivanje korisnikovog mobitela na automobil“ i prikazivanje aplikacija na zaslonu centralnog računalnog sustava u automobilu –a očito je da takvo rješenje zapravo želi većina vozača.

Još iz kategorije

Novi gaming monitori predstavljeni na Gamescomu

Novi gaming monitori predstavljeni na Gamescomu

24.08.2019. komentiraj

Ovogodišnji Gamescom u Koelnu Samsung Electronics iskoristio je za predstavljanje novog gaming monitora oznake CRG5. To je, kako tvrde u Saumsungu, posljednji u seriji Samsung zakrivljenih gaming monitora. Gamescom, najveći svjetski gaming sajam, važan je događaj za Samsung na kojem prikazuju svoju najnoviju gaming tehnologiju. Osim CRG5, posjetitelji gamescoma su mogli iskusiti i druge Samsungove inovacije u polju gaming monitora, uključujući Space Gaming Monitor (SR75Q) i Super Ultra-wide CRG9 49”, ističu iz ovog korejskog proizvođača.

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

21.08.2019. komentiraj

Microsoft je 29. srpnja prije četiri godine svijetu predstavio Windows 10 i nakon početnih turbulencija, “desetka” je vrlo blizu polovice udjela na PC tržištu, kad se radi o operativnim sustavima. Konkretnije, riječ je o 48,86 posto, dok je Windows 7 na 31,83 posto.

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

19.08.2019. komentiraj

Apple se našao u problemima jer je Američka federalna administracija za zrakoplovstvo (FAA) odlučila zabraniti njegov 15-inčni MacBook Pro iz 2015. na civilnim letovima Sjedinjenim Američkim Državama! Razlog za takav potez jest rizik koji taj uređaj predstavlja, a to je mogućnost požara.