Prodaja pametnih telefona ove godine će zabilježiti najveći rast od 2015.

Prodaja pametnih telefona ove godine će zabilježiti najveći rast od 2015.

Foto: DepositPhotos

Tržište pametnih telefona se stabiliziralo, potvrđuje kroz izvješće IDC, te bi u ovoj godini trebalo zabilježiti najveći rast od 2015.

Naime, prognoze pokazuju da će isporuke dosegnuti 1,38 milijardi, što je rast od 7,7 posto u odnosu na prošlu godinu. Takav trend rasta trebao bi se nastaviti i dogodine, kad se očekuje 1,43 milijardi isporuka, odnosno, za 3,8 posto bolji rezultat no u ovoj godini.

Razlozi su povratak u normalu nakon pandemije koronavirusa i teška prva dva kvartala prošle godine, ali i zbog tranzicije prema 5G tehnologiji. Podosta korisnika upravo u njoj vidi razloge za kupovinu novog uređaja pa se to odražava na ukupne brojke. Što se samo 5G uređaja tiče, imat će rast od nevjerojatnih 130 posto na godišnjoj razini. Kina će pritom imati najveći udio, oko polovice svih isporučenih 5G uređaja bit će u toj zemlji kroz ovu godinu.

Zanimljivost je i da bi se jednoznamenkasti rast ukupnog tržišta trebao nastaviti ne samo dogodine već i do 2025., a na petogodišnjoj razini iznosit će 3,7 posto. Jedini problem jest manjak poluvodiča, što usporava proizvodnju i zbog toga može doći do nestašice uređaja. Naravno, to bi utjecalo na potražnju pa bi i broj isporuka bio nešto slabiji nego u normalnijim okolnostima.

Treba napomenuti i da će za rast broja isporuka pametnih telefona utjecati i pad cijena. Primjerice, kad je riječ o 5G Android uređajima, u prosjeku će ove godine cijene pasti za 12 posto na 456 američkih dolara, a u dogodine i ispod 400 dolara. Sve to će stvarati pritisak i na Apple, koji će biti primoran spuštati cijene.

Na kraju priče, u IDC-u upozoravaju da se ne treba zanositi podacima o rastu od 7,7 posto na godišnjoj razini jer se tržište oporavlja od najizazovnije godine u povijesti pametnih telefona. Samim time, rast nije realna slika onoga što bi se odvijalo u normalnim okolnostima pa tako nešto treba konstantno imati na umu.

Još iz kategorije

Povećana potražnja za PC-ima se i dalje nastavlja

Povećana potražnja za PC-ima se i dalje nastavlja

23.07.2021.

Povećana potražnja za osobnim računalima nastavila se i tijekom drugog kvartala ove godine, bez obzira na globalnu nestašicu komponenata i logističke probleme, navodi u svom posljednjem izvješću IDC.

Opustite se, riješite stresa i provedite vrijeme uz najatraktivnije igre s AppGalleryja

Opustite se, riješite stresa i provedite vrijeme uz najatraktivnije igre s AppGalleryja

22.07.2021.

Huawei je uvrstio četiri nove popularne igre u brzorastući AppGallery. Novi naslovi ‘Tie-Dye’,  ‘Acrylic Nails’, ‘Phone Case DIY’ i ‘Light it Up’ dolaze s potpisom kompanije CrazyLabs, poznate po jednostavnim i zabavnim igricama.

Android aplikacije možete pokrenuti i na Windows 10

Android aplikacije možete pokrenuti i na Windows 10

22.07.2021.

Microsoft je najavio da će unutar Windows 11 biti mogućnost pokretanja Android aplikacija, ali to je već moguće i s Windows 10, samo treba imati pravi pametni telefon. Pod “pravi” se misli na one koje Microsoft podržava u smislu pokretanja Android aplikacija.