Povećana potražnja za PC-ima se i dalje nastavlja

Povećana potražnja za PC-ima se i dalje nastavlja

Foto: DepositPhotos

Povećana potražnja za osobnim računalima nastavila se i tijekom drugog kvartala ove godine, bez obzira na globalnu nestašicu komponenata i logističke probleme, navodi u svom posljednjem izvješću IDC.

Konkretnije, isporuke tradicionalnih računala širom svijeta dosegnule su u drugom kvartalu 83,6 milijuna jedinica, što je 13,2 posto više no u istom razdoblju lani.

Povećana potražnja za osobnim računalima u kombinaciji s nestašicom koja je uvelike utjecala na ponudu prijenosnih računala dovela je do rasta stolnih računala, koji je nadmašio rast prijenosnih računala tijekom kvartala.

"Sjajni rezultati na tržištu računala nastavila su poticati velika ulaganja sa strane opskrbe, uključujući ulazak novih dobavljača, kao i dodatnu potrošnju potkazivača. I dok najjačih pet proizvođača nastavlja svojim rezultatima pokretati tržište, manji dobavljači pomogli su u ovom rastu nudeći jedinstvene značajke i(li) dizajn", navodi IDC.

Iako je godišnji rast i dalje prilično visok, počeo se smanjivati ​​jer je stopa rasta od 13 posto u drugom kvartalu daleko niža od 55,9 posto u prvom ove godine i 25,8 posto u četvrtom prošle godine.

"Tržište se suočava s mješovitim signalima po pitanju potražnje. S otvaranjem tvrtki, potencijal potražnje u komercijalnom segmentu izgleda obećavajuće. Međutim, postoje i rani pokazatelji usporavanja potražnje potrošača jer ljudi preusmjeravaju prioritete potrošnje nakon gotovo godinu dana agresivne kupnje računala", napominje Neha Mahajan, analitičarka u IDC-u.

Prema preliminarnim rezultatima, Lenovo je zauzeo prvo mjesto s nešto više od 20 milijuna isporuka, što je godišnji rast od 14,9 posto i čini 23,9 posto udjela na tržištu. Na drugom mjestu je HP s 18,59 milijuna isporuka i 22,2 posto udjela. Dell je treći sa 16,3 posto udjela, a Apple i Acer su na četvrtom i petom mjestu sa 7,4 posto, odnosno, 7,3 posto udjela...

Još iz kategorije

LG-eva novi savitljivi zasloni su tvrdi kao pravo staklo

LG-eva novi savitljivi zasloni su tvrdi kao pravo staklo

25.09.2021.

Pametni telefoni sa sklopivim zaslonima imaju dva bitna problema u ovom trenutku - jasno vidljive nabore na dijelovima gdje se savija i to što su im zasloni mekši no kod tradicionalnih telefona. Srećom južnokorejski LG spreman je odgovoriti na oba problema novim izumom.

Europa bi uskoro mogla dobiti jedinstveni punjač

Europa bi uskoro mogla dobiti jedinstveni punjač

23.09.2021.

Član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) i supotpisnik Rezolucije o jedinstvenom punjaču Europskog parlamenta, doc. dr. sc. Tomislav Sokol pozdravio je današnji prijedlog za reviziju Direktive o radijskoj opremi koju je Europska komisija uputila u zakonodavni postupak, a kojom se uvodi jedinstveni punjač za sve pametne telefone.

Stižu novi Canon objektivi iz RF serije

Stižu novi Canon objektivi iz RF serije

23.09.2021.

Canon Europe predstavlja dva nova objektiva RF namijenjena obogaćivanju kompleta nove generacije entuzijasta i tvoraca sadržaja, i to uz velik potencijal i nisku cijenu. Ta su dva lagana i kompaktna objektiva modeli RF 16mm F2.8 STM - Canonov prvi ultraširoki objektiv fiksne žarišne duljine iz linije EOS R, i RF 100-400mm F5.6-8 IS USM – telefoto zum objektiv koji približava fotografa subjektu.