PC tržište u zapadnoj Europi u zadnjem kvartalu naraslo za 21 posto

PC tržište u zapadnoj Europi u zadnjem kvartalu naraslo za 21 posto

Foto: DepositPhotos

Tržište osobnih računala u zapadnoj Europi zabilježilo je 16,3 milijuna isporuka tijekom trećeg kvartala, što je 21 posto rasta u odnosu na isto razdoblje prošle godine, navodi u izvješću Canalys.

Iako je ova regija zahvaćena s nekoliko valova koronavirusa i zbog te pandemije suočeba s podosta prepreka, potražnja je i dalje na iznimno visokim razinama. Koja bi se trebala nastaviti i u idućoj godini.

Iz Canalysa navode da proizvodnja neće moći potpuno pratiti potražnju, ali navodi da to neće utjecati na rast. Od čega će najviše profitirati najjači proizvođač u zapadnoj Europi - HP. Kroz treći kvartal ta je kompanija isporučila 4,4 milijuna uređaja i bilježi 27 posto udjela.

Zanimljivo, HP je promijenio strategiju jer kroz početak i kasniji dio ove godine, prioritet su bile isporuke u Sjevernoj Americi, što je dovelo do gubitka udjela u Europi. Ali, kroz treći kvartal se američka kompanija ponovno snažno okrenula zapadu Europe i bilježi rast od 24 posto, dok na globalnom tržištu istovremeon gubi šest posto. Lenovo je pak porastao za 22 posto.

Odmah iza vodećeg dvojca je s 4,1 milijuna isporuka Lenovo i ima 25 posto udjela. Dell, Apple i Acer ih prate s udjelom od 14, 12 i osam posto. Svi zajedno su svojim računalima omogućili da već šesti kvartal zaredom PC tržište bilježi rast.

"Brojke potvrđuju nastavak potražnje za PC uređajima. I tu se više ne radi samo o ispunjavanju zaostalih narudžbi već o upravljanju dugoročnijem tipu potražnje, što je sjajna vijest za svakog proizvođača na tržištu. Ali, vidimo promjenu trenda i zaokret prema komercijalnom dijelu jer on je porastao 31 posto, dok je potrošački porastao 11 posto. Gledajući prema naprijed, komercijalni bi segment trebao rasti i u 2023.", navode u Canalysu.

Što se isporuka tableta tiče, bilježi se pad od 20 posto, na 6,9 milijuna isporuka. U Canalysu navode da to ne čudi jer se kroz treći kvartal 2020. bilježila iznimno visoka potražnja, izazvana krizom na globalnoj razini, a samim time i u zapadnoj Europi.

Tek Apple to nije osjetio jer iPad modeli su rasli u smislu isporuka za 33 posto na godišnjoj razini. Preostala konkurencija u top 5 bilježila je dvoznamenkasti pad.

Još iz kategorije

CES 2022: Anker predstavio novi prijenosni 4k laserski projektor

CES 2022: Anker predstavio novi prijenosni 4k laserski projektor

15.01.2022.

Kompanija Anker stoji iza jednog tržištu omiljenih prijenosnih projektora - Nebula Mars II Pro. A na CES sajmu u Las Vegasu predstavljen je novi temeljen na laserskoj tehnologiji - Nebula Cosmos Laser.

CES 2022: OnePlus najavio novi mobitel OnePlus 10 Pro

CES 2022: OnePlus najavio novi mobitel OnePlus 10 Pro

15.01.2022.

OnePlus 10 Pro jedna je od najvećih priča CES sajma u Las Vegasu, bar što se pametnih telefona tiče. Posebno jer će sredinom siječnja biti predstavljen u Kini, a vrlo brzo nakon toga naći će se na tržištu diljem svijeta.

Xiaomi pozdravlja nalaz Njemačkog saveznog ureda za sigurnost informacija BSI

Xiaomi pozdravlja nalaz Njemačkog saveznog ureda za sigurnost informacija BSI

15.01.2022.

Korporacija Xiaomi je 13. siječnja primila obavijest Njemačkog saveznog ureda za informacijsku sigurnost (BSI) da je BSI završio s revizijom pametnih telefona Xiaomi s fokusom na Njemačku. BSI je zaključio kako ne može identificirati niti jednu nepravilnost koja bi zahtijevala daljnju istragu ili druge mjere. Konkretno, BSI nije otkrio prijenos bilo kakvih filtracijskih lista, kako je navedeno u izvornom izvješću.