Pametni satovi uskoro će znati sve što ste radili tijekom dana

Pametni satovi uskoro će znati sve što ste radili tijekom dana

Foto: Pixabay

Pametni satovi napokon su posljednjih nekoliko godina uspjeli pridobiti značajniju bazu korisnika, što se može zahvaliti njihovim općenitim poboljšanjima, boljem dizajnu, ali i činjenici da su mlađe generacije postale samostalnije i lakše kupuju ono što ih zanima. No, stvari su postale i jezovite nakon istraživanja provedenog od strane stručnjaka na Carnegie Mellon University Human-Computer Interaction Institute (HCII).

Naime, uz manje promjene na operativnom sustavu pametnih satova uspjeli su razotkriti cijeli niz aktivnosti vezanih uz korisnika koji ih nosi. Pod time se misli na njegovo kretanje, što podrazumijeva lokacije gdje se nalazi(o), aplikacije koje koristi i općenito sve što radi tog dana, a da se tiče veze s pametnim telefonom i kretanjima.

Tako nešto postiglo se korištenjem brzinomjera na pametnom satu, što automatski znači da aplikacija ima cijeli niz neograničenih mogućnosti, pogodnih za sve one koji žele imati uvid u svaki korak korisnika. Aktivisti će svakako učiniti sve kako bi se ubrzo postavile neke barijere jer pametni satovi lako bi mogli postati uređaji za praćenje kao ništa prije.

Samo, to praćenje nije isključivo negativno, zato postoje problemi u samoj percepciji, kao s toliko stvari na svijetu. Dakle, praćenjem pametni sat može zaključiti kad korisnik vozi pa da ga ne ometa porukama ili obavijestima. Isto to može činiti i kad korisnik vježba, kad radi u kuhinji ili bilo gdje. Ukratko, pametni sat može biti iznimno koristan u pozitivnom smislu.

Nije ni to sve, pametni satovi mogu pomoći obolijema od Parkinsonove bolesti, onima s povišenim ili sniženim tlakom, onima sa srčanim problemima, pa čak može upozoriti korisnika i da njegove navike tijekom tipkanja na tipkovnici može dovesti do ozljede zgloba. Cijeli je niz pozitivnih aspekata.

"Pratili smo 12 osoba tijekom tisuću sati njihove korištenja pametnih satova i prepoznali 25 aktivnosti koje se tiču pomicanja ruke. Ali to je samo početak, manji dio onoga što bismo mogli prepoznati i pomoći korisnicima u svakodnevici", naglasio je dotkorand Gierad Laput iz HCII-a.

Ukratko, stvar je perspektive, jesu li sva ova saznanja negativna ili pozitivna u konačnici...

Još iz kategorije

Vrijedni pokloni na dar uz Huawei P40 Pro+ u prednarudžbi

Vrijedni pokloni na dar uz Huawei P40 Pro+ u prednarudžbi

03.07.2020. komentiraj

Novi Huawei P40 Pro+ dostupan je na hrvatskom tržištu. Preporučena maloprodajna cijena iznosi 9.999 kuna, a ako se uređaj prednaruči odmah, na dar se dobiva Watch GT 2e pametni sat i najnoviji Huawei SuperCharge bežični punjač od 40 W. Korisnici će uz ova dva besplatna uređaja na dar dobiti i 12 mjeseci besplatnog prostora na Huawei Cloudu od čak 50 GB. Ponudu je moguće iskoristiti kod prodajnih partnera do 15. srpnja ili do isteka zaliha.

Samsung predstavio najnovijeg člana Galaxy A obitelji – Galaxy A31

Samsung predstavio najnovijeg člana Galaxy A obitelji – Galaxy A31

03.07.2020. komentiraj

Tvrtka Samsung predstavila je novi Samsung Galaxy A31 pametni telefon koji dolazi s multifunkcionalnom četverostrukom kamerom, vrhunskim Infinity-U zaslonom i snažnom baterijom od 5,000 mAh-a. Također, dolazi s poboljšanim mogućnostima i inovacijama koje odlikuju popularnu Galaxy A obitelj, tvrde u kompaniji.

Predstavljen Cat S42 novi telefon za teške zadatke

Predstavljen Cat S42 novi telefon za teške zadatke

02.07.2020. komentiraj

Bullitt Group, globalni nositelj licence za Cat telefone, predstavio je danas u Londonu Cat S42, otporan i pouzdan pametni telefon spreman za  ekstremne uvjete. Uređaj je dostupan za prednarudžbe, a prve isporuke u Hrvatskoj se očekuju 14. srpnja ove godine.