Ovogodišnji CES 2015 u znaku nosive tehnologije

Ovogodišnji CES 2015 u znaku nosive tehnologije

Foto: Fotolia

Međunarodni sajam potrošačke elektronike (International Consumer Electronics Show - CES) u Las Vegasu počeo je spektakularno, a sve oči su uprte u wearable (nosive) uređaje i ono što bi mogli ponuditi jer se 2015. godina smatra godinom njihova potpunog uzleta i osvajanja tržišta.

Već je prije rečeno da se prognozira oko 112 milijuna tih uređaja diljem svijeta do 2018. godine i da će najveći hit biti Apple Watch, koji će "pogurnuti" prema naprijed ovu tehnologiju i donijeti joj prijeko potrebnu popularnost među postojećim i novim korisnicima.

No osim Applea, u borbi za prevlast na tržištu su sveprisutni Samsung, LG, Sony, a uključuju se i Motorola te Intel, dok su u sportskom smislu već prisutni i popularni Nike i Adidas sa svojim narukvicama. Naravno, bit će i nekih manje poznatih ili manje razvikanih proizvođača. Sve u svemu, možemo očekivati velike stvari, a njih se tradicionalno za nadolazeću godinu najavljuje na CES-u.

A ono što će CES odgovoriti jest traže li korisnici sve u jednom ili posebno proizvode koji su povezani, kao tenisice, majice ili naočale. Iako su kompanije odabrale stranu i okreću se "all in one" proizvodu, stručnjaci ne žele davati nikakve prognoze jer je situacija poprilično komplicirana i "mutna".

Naime, "all in one" proizvod je pametni sat kakav nudi Apple sa svojim Apple Watch, ali on je ujedno i iznimno skup, oko 350 američkih dolara. Stoga će veliki broj korisnika razmisliti treba li im baš sve što taj sat nudi kad već vjerojatno imaju "tradicionalni" sat na ruci, imaju pametni telefon, imaju vjerojatno i tablet ili osobno računalo. Stoga se logičnim čini da će uzlet doživjeti one kompanije koje nude narukvice namijenjene rekreaciji ili praćenju našeg zdravlja. No nejasno je, teško se odlučiti, iznimno teško.

Posebno jer CES nudi i najave specijaliziranih "pametnih" uređaja kao što su rukavice ili 3D proteze, a nude se za mnogo manje novca od pametnih satova. Naravno, ti uređaji nisu povezani jedan s drugim, ali nude nam neku sliku što će se sve moći kupiti, pa bi korisnici mogli štedjeti i kupovati ono što im direktno treba, a ne ono što bi im možda moglo trebati.

Ali može se ovdje pisati svašta, tek ćemo na polovici godine imati jasniju sliku kako tržište funkcionira.

Još iz kategorije

Samsung predstavio novi 2020 QLED 8K televizor na europskom tržištu

Samsung predstavio novi 2020 QLED 8K televizor na europskom tržištu

17.02.2020. komentiraj

Tvrtka Samsung Electronics je na Samsung Forumu, koji se održao u Mediteranskom konferencijskom centru u gradu Valleta na Malti, predstavio svoje najnovije televizore i audio uređaje za područje Europe u 2020. godini. Među njima su Q950TS QLED 8K televizor te proširena ponuda QLED 8K i 4K uređaja te MicroLED, Lifestyle televizora.

Godina je 2020. a laptopi i dalje imaju 1MP kamere

Godina je 2020. a laptopi i dalje imaju 1MP kamere

16.02.2020. komentiraj

Pametni telefoni na tržištu se izdvajaju po moćnim kamerama i proizvođači su to shvatili, zbog čega je poprilično nejasno da u 2020. još uvijek postoje prijenosna računala s kamerama od svega 1MP! Da, dobro ste pročitali. I proizvođači to ne misle promijeniti tako brzo.

Koronavirus neće utjecati na prodaju Nintendo Switcha u Sjevernoj Americi i Europi

Koronavirus neće utjecati na prodaju Nintendo Switcha u Sjevernoj Americi i Europi

15.02.2020. komentiraj

Koronavirus nije opasan samo po život ljudi koje može zaraziti već narušava svakodnevicu u svakom smislu, pa tako i onom koje se veže uz tržišta svih vrsta. Ali, dok slušamo o gubicima raznih kompanija zbog nemogućnosti poslovanja, pozitivna je vijest da Nintendo Switch nema tih problema.