Ovogodišnji CES 2015 u znaku nosive tehnologije

Ovogodišnji CES 2015 u znaku nosive tehnologije

Foto: Fotolia

Međunarodni sajam potrošačke elektronike (International Consumer Electronics Show - CES) u Las Vegasu počeo je spektakularno, a sve oči su uprte u wearable (nosive) uređaje i ono što bi mogli ponuditi jer se 2015. godina smatra godinom njihova potpunog uzleta i osvajanja tržišta.

Već je prije rečeno da se prognozira oko 112 milijuna tih uređaja diljem svijeta do 2018. godine i da će najveći hit biti Apple Watch, koji će "pogurnuti" prema naprijed ovu tehnologiju i donijeti joj prijeko potrebnu popularnost među postojećim i novim korisnicima.

No osim Applea, u borbi za prevlast na tržištu su sveprisutni Samsung, LG, Sony, a uključuju se i Motorola te Intel, dok su u sportskom smislu već prisutni i popularni Nike i Adidas sa svojim narukvicama. Naravno, bit će i nekih manje poznatih ili manje razvikanih proizvođača. Sve u svemu, možemo očekivati velike stvari, a njih se tradicionalno za nadolazeću godinu najavljuje na CES-u.

A ono što će CES odgovoriti jest traže li korisnici sve u jednom ili posebno proizvode koji su povezani, kao tenisice, majice ili naočale. Iako su kompanije odabrale stranu i okreću se "all in one" proizvodu, stručnjaci ne žele davati nikakve prognoze jer je situacija poprilično komplicirana i "mutna".

Naime, "all in one" proizvod je pametni sat kakav nudi Apple sa svojim Apple Watch, ali on je ujedno i iznimno skup, oko 350 američkih dolara. Stoga će veliki broj korisnika razmisliti treba li im baš sve što taj sat nudi kad već vjerojatno imaju "tradicionalni" sat na ruci, imaju pametni telefon, imaju vjerojatno i tablet ili osobno računalo. Stoga se logičnim čini da će uzlet doživjeti one kompanije koje nude narukvice namijenjene rekreaciji ili praćenju našeg zdravlja. No nejasno je, teško se odlučiti, iznimno teško.

Posebno jer CES nudi i najave specijaliziranih "pametnih" uređaja kao što su rukavice ili 3D proteze, a nude se za mnogo manje novca od pametnih satova. Naravno, ti uređaji nisu povezani jedan s drugim, ali nude nam neku sliku što će se sve moći kupiti, pa bi korisnici mogli štedjeti i kupovati ono što im direktno treba, a ne ono što bi im možda moglo trebati.

Ali može se ovdje pisati svašta, tek ćemo na polovici godine imati jasniju sliku kako tržište funkcionira.

Još iz kategorije

Samsung uvodi Siguran servis za svoje korisnike

Samsung uvodi Siguran servis za svoje korisnike

09.04.2020. komentiraj

Tvrtka Samsung Electronics najavila je uslugu Siguran servis, kako bi svojim korisnicima osigurala neometano servisiranje proizvoda i u okolnostima kada je potrebno ostati kod kuće, ističu iz ovog korejskog proizvođača. 'Usluga Daljinski servis pruža brz popravak televizora i pametnih telefona, dok će usluga Od vrata do vrata omogućiti sigurno, beskontaktno preuzimanje i transport uređaja. Istovremeno, Samsung će provoditi i dodatnu dezinfekciju uređaja, kako bi higijena bila na najvišem nivou', pojašnjavaju iz kompanije.

Stižu nova Lenovo Legion gaming računala

Stižu nova Lenovo Legion gaming računala

08.04.2020. komentiraj

Lenovo Legion računala omogućit će gaming entuzijastima još bolje i potpunije iskustvo. Nadolazeću liniju osobnih računala pokreću najnovija grafička kartica NVIDIA GeForce RTX 2080 SUPER GPU sa značajkom Max-Q Design i do novi Intel Core H-Series mobilni procesori desete generacije.

Canon tvrdi da ništa nije nemoguće

Canon tvrdi da ništa nije nemoguće

08.04.2020. komentiraj

Nakon ranije najave razvoja modela EOS R5 fotoaparata punog kadra bez zrcala utemeljenog na revolucionarnom sustavu EOS R, Canon otkriva još informacija i sami tvrde da ništa nije nemoguće i tvrde da će video mogućnosti modela EOS R5 znatno nadmašiti one konkurentskih fotoaparata na tržištu.