Ovogodišnji CES 2015 u znaku nosive tehnologije

Ovogodišnji CES 2015 u znaku nosive tehnologije

Foto: Fotolia

Međunarodni sajam potrošačke elektronike (International Consumer Electronics Show - CES) u Las Vegasu počeo je spektakularno, a sve oči su uprte u wearable (nosive) uređaje i ono što bi mogli ponuditi jer se 2015. godina smatra godinom njihova potpunog uzleta i osvajanja tržišta.

Već je prije rečeno da se prognozira oko 112 milijuna tih uređaja diljem svijeta do 2018. godine i da će najveći hit biti Apple Watch, koji će "pogurnuti" prema naprijed ovu tehnologiju i donijeti joj prijeko potrebnu popularnost među postojećim i novim korisnicima.

No osim Applea, u borbi za prevlast na tržištu su sveprisutni Samsung, LG, Sony, a uključuju se i Motorola te Intel, dok su u sportskom smislu već prisutni i popularni Nike i Adidas sa svojim narukvicama. Naravno, bit će i nekih manje poznatih ili manje razvikanih proizvođača. Sve u svemu, možemo očekivati velike stvari, a njih se tradicionalno za nadolazeću godinu najavljuje na CES-u.

A ono što će CES odgovoriti jest traže li korisnici sve u jednom ili posebno proizvode koji su povezani, kao tenisice, majice ili naočale. Iako su kompanije odabrale stranu i okreću se "all in one" proizvodu, stručnjaci ne žele davati nikakve prognoze jer je situacija poprilično komplicirana i "mutna".

Naime, "all in one" proizvod je pametni sat kakav nudi Apple sa svojim Apple Watch, ali on je ujedno i iznimno skup, oko 350 američkih dolara. Stoga će veliki broj korisnika razmisliti treba li im baš sve što taj sat nudi kad već vjerojatno imaju "tradicionalni" sat na ruci, imaju pametni telefon, imaju vjerojatno i tablet ili osobno računalo. Stoga se logičnim čini da će uzlet doživjeti one kompanije koje nude narukvice namijenjene rekreaciji ili praćenju našeg zdravlja. No nejasno je, teško se odlučiti, iznimno teško.

Posebno jer CES nudi i najave specijaliziranih "pametnih" uređaja kao što su rukavice ili 3D proteze, a nude se za mnogo manje novca od pametnih satova. Naravno, ti uređaji nisu povezani jedan s drugim, ali nude nam neku sliku što će se sve moći kupiti, pa bi korisnici mogli štedjeti i kupovati ono što im direktno treba, a ne ono što bi im možda moglo trebati.

Ali može se ovdje pisati svašta, tek ćemo na polovici godine imati jasniju sliku kako tržište funkcionira.

Još iz kategorije

Huawei Share za još jednostavnije povezivanje uređaja

Huawei Share za još jednostavnije povezivanje uređaja

08.08.2020. komentiraj

Prirodne prepreke između hardvera uvelike utječu na iskustvo potrošača kojima je sve više potrebno pametnije povezivanje različitih uređaja koje posjeduju. Huawei je zato ponudio svojim korisnicima napredno rješenje za povezivanje kroz Huawei Share tehnologiju kako bi im se omogućilo da jednostavno povežu sve svoje uređaje, bez obzira jesu li na poslu, kod kuće ili u pokretu.

Samsung predstavio nove tablet uređaje Galaxy Tab S7 i S7+

Samsung predstavio nove tablet uređaje Galaxy Tab S7 i S7+

07.08.2020. komentiraj


Tvrtka Samsung Electronics je na jučerašnjem virtualnom događaju Galaxy Unpacked predstavila i dva najnovija tablet uređaja: Galaxy Tab S7 i S7+. Galaxy Tab S7+ opremljen je podrškom za 5G  mrežu, a oba uređaja dolaze s poboljšanom S Pen olovkom, tipkovnicom, velikim zaslonom te snažnim procesorom, kao i mnoštvom opcija za obavljanje svakodnevnih zadataka, ali i zabavu.

Uz novi Note i tablet, Samsung predstavio i  novi pametni sat i slušalice

Uz novi Note i tablet, Samsung predstavio i novi pametni sat i slušalice

06.08.2020. komentiraj

Tvrtka Samsung Electronics jučer je uz novu Galaqxy Note seriju i novu seriju tableta predstavila i novi pametni sat Galaxy Watch3 i bežične slušalice Galaxy Buds Live. Galaxy Watch3 je najinovativniji pametni sat dosad, prekrasnog izgleda s brojnim opcijama za zdravlje i wellness, dok Galaxy Buds Live bežične slušalice predstavljaju najnoviji tehnološki napredak na području kvalitete zvuka unutar ergonomskog, stilskog privlačnog dizajna, tvrde u kompaniji.