Kako znati da vam je mobitel hakiran

Kako znati da vam je mobitel hakiran

Hakeri nikoga ne štede i traže prostor za dolazak do cilja neovisno o uređaju koji im to omogućava, što znači da nisu samo pametni telefoni ili računala u opasnosti, već i svaki drugi uređaj koji se može spojiti na internet. Ali, vlasnici iPhonea zbog prošlosti u kojoj su problemi ove vrste na tim uređajima izostajali, još uvijek su preopušteni, a ne bi trebali biti.

Dok se nekad hakerima nije isplatilo napadati išta iz Appleova ekosustava, što zbog komplikacija koje imaju u tom pogledu, što zbog nedovoljne raširenosti tih uređaja, sad je sve bitno drugačije. Na tržištu iPhone modeli čine oko 18 posto i ima ih oko 1,5 milijardi aktivnih, što je idealan cilj za hakere.

Stoga, da biste prepoznali ako je vaš iPhone potencijalno hakiran, odnosno, da je na njemu malware, pažljivo proučite znakove koji sugeriraju upravo to, a donosimo ih kroz ovaj tekst.

1. Sporije performanse

Ako je iPhone sporiji nego inače, što podrazumijeva sporije otvaranje aplikacija i osnovnih dijelova telefona te ako se aplikacije (pre)često ruše, vrlo vjerojatno se radi o hakiranom uređaju.

2. Baterija se troši prebrzo

Naravno, ona se troši brže s vremenom, ali ako promjena u negativnom smislu stigne "preko noći", problemi nemaju veze s dugovječnosti iPhonea. Očito nešto u pozadini "jede" bateriju.

3. Podatkovni podaci se brže troše

Kao i kod baterije, ako se dogodi u kratkom vremenu i troše se bez da išta značajnije radite, tad je to znak da se odvijaju procesi u pozadini.

4. Dodatni troškovi

Ako se pojavljuju nekakvi troškovi koje ne prepoznajte, ponovno imate znak da se nešto događa bez vašeg znanja ili pristanka.

5. Pop-upovi

U redu je da se nekad pojavljuju, ali ako su dio svakog vašeg surfanja, tad ste nešto "pokupili" online.

6. Pretjerano zagrijavanje uređaja

Ukoliko primijetite da vam se uređaj zagrijava kao što prije nije, tad ili je došlo do hardverske greške ili, vjerojatnije, imate malware.

Kako riješiti problem malwarea?

Pokrenite provjerenu aplikaciju za skeniranje uređaja, uklonite sve aplikacije koje su vam sumnjive i ako ništa od toga ne pomogne, vratite uređaj na tvorničke postavke, to će sasvim sigurno riješiti problem malwarea.

Još iz kategorije

Huawei postao vrlo poželjan potrošački brend

Huawei postao vrlo poželjan potrošački brend

30.06.2022.

Huawei je poznat po svom širokom portfelju uređaja koji će sada postati još veći i ugodniji, rekao je u intervjuu za ICTbusiness.info Xu Dong, direktor Huawei Consumer Business Group za Hrvatsku.

Potražnja za premium pametnim telefonima u padu od 8 posto, dominira Apple

Potražnja za premium pametnim telefonima u padu od 8 posto, dominira Apple

29.06.2022.

Tržište premium pametnih telefona, na koje spadaju svi s cijenom od minimalno 400 američkih dolara, doživjelo je pad od osam posto na godišnjoj razini tijekom prvog kvartala ove godine, ali svejedno je i to bolji rezultat od ukupnog pada tržišta pametnih telefona od deset posto, navodi Counterpoint Research.

Ugašeni iPhone je zlatni rudnik za hakere

Ugašeni iPhone je zlatni rudnik za hakere

29.06.2022.

Stručnjaci s njemačkog tehnološkog sveučilišta Darmstadt otkrili su da je iPhone ranjiv na kibernetičke napade čak i kad je isključen. Jer, i u tom stanju svih 24 sata aktivni su bežični čipovi, što uključuje bluetooth, NFC i UWB.