ADS-B prijemnici u dronovima postavit će novi standard u sigurnosti bespilotnih letjelica

ADS-B prijemnici u dronovima postavit će novi standard u sigurnosti bespilotnih letjelica

Foto: Depositphotos

Povećanje sigurnosti letenja bespilotnim letjelicama odnosno dronovima za sve je danas prioritet pa tako je DJI najavio kako će svi novi modeli DJI drona koji na tržište dolaze nakon 1. siječnja 2020. koji teže više od 250 grama uključivat će AirSense tehnologiju, koja prima ADS-B signale s obližnjih zrakoplova i helikoptera i upozorava pilote bespilotnih letjelica da li su na putu sudara. To će biti dosad najveća implementacija tehnologije za izbjegavanje  sudara ADS-B i postavlja novi standard stavljanjem tehnologije sigurnosti zrakoplovstva profesionalnih razreda u bespilotne letjelice dostupne svima, tvrde u DJI-u.

AirSense može otkriti avione i helikoptere udaljene miljama daleko, nego što ih pilot ne može čuti ili vidjeti, i prikazati njihove lokacije na zaslonu pilotskog daljinskog upravljača. Prethodno je bio dostupan samo na nekim profesionalnim DJI dronovima

„DJI vodi industriju dronova u razvoju sigurnosne tehnologije i obrazovanja, a tu tradiciju nastavljamo i danas postavljajući veća očekivanja za sebe, naše konkurente i regulatore“, rekao je Brendan Schulman, potpredsjednik za politiku i pravne poslove u DJI.

„DJI je prva tvrtka koja je ponudila geofencing, automatske visine granica, povratak-to-home tehnologija i druge sigurnosne značajke u svijetu raste zajednice osobnih i profesionalnih bespilotnih pilota. Vjerujemo da su naši napori pomogli bespilotnim letjelicama da postignu zavidnu sigurnost, a mi očekujemo da će naš novi program dodatno poboljšati sigurnost čak i kad više bespilotnih letjelica ode na nebo“, ističe Schulman.

„Kada se javnost, mediji i regulatori usredotoče na nečuvene incidente koji se nisu dogodili, skreće pozornost s rizika koji su manje senzacionalni, ali prevladavaju“, rekao je Schulman i dodao da „nikada nije bilo potvrđenog sudara između bespilotne letjelice i zrakoplova, ali dronovi su najmanje dva puta udarili helikoptere u niskom letom. To nas je dovelo do toga da se usredotočimo na AirSense kao sljedeću priliku da napravimo letjelice sigurnijim i da prihvatimo izazov dodavanja ADS-B prijemnika modelima potrošačkih dronova koji su već u razvoju“.

Mnoge zrakoplovne organizacije slažu se da je instaliranje AirSense-a u mainstream potrošačke bespilotne letjelice važan korak za zaštitu zrakoplova i helikoptera i ljudi koji lete u njima. Ambiciozni raspored DJI-ja usklađen je s nadolazećim zahtjevom FAA-e da svi zrakoplovi i helikopteri budu opremljeni s ADS-B odašiljačima u kontroliranom zračnom prostoru, počevši od 1. siječnja 2020. godine.

Još iz kategorije

Dva nova 27-inčna QHD monitora iz AOC-a

Dva nova 27-inčna QHD monitora iz AOC-a

19.01.2020. komentiraj

AOC najavljuje dva nova 27-inčna gejming monitora iz svoje nove G2 linije s QHD rezolucijom (2560 x 1440 piksela): Q27G2U i zakrivljeni CQ27G2U s agresivnimm radijusom zakrivljenosti od 1500 milimetara što povećava doživljaj igranja. Oba monitora imaju VA ploče koje kombiniraju visoku brzinu odziva i brzinu osvježavanja. S brzinom osvježavanja od 144 Hz, korisnici mogu uživati u glatkom i imerzivnom igranju, dok vrijeme odziva (MPRT) od 1 ms (vrijeme reakcije u pokretnoj slici) omogućuje vizualno snimanje bez zamućenja.

Huawei isporučio 6,9 milijuna 5G pametnih telefona u 2019. godini

Huawei isporučio 6,9 milijuna 5G pametnih telefona u 2019. godini

17.01.2020. komentiraj

Huawei Consumer Business Group je objavio kako je do kraja 2019. godine isporučio 6,9 milijuna 5G pametnih telefona. Snažna prodaja rezultat je predanosti u istraživanju 5G tehnologije, a Huaweijevo liderstvo u 5G tehnologiji dodatno je ojačano.

Kingston Technology predstavlja novi NVMe SSD namijenjen uporabi u data centrima

Kingston Technology predstavlja novi NVMe SSD namijenjen uporabi u data centrima

17.01.2020. komentiraj

Kingston Digital Europe objavila je dostupnost novog SSD-a namijenjenog data centrima, modela DC1000B M.2 NVMe. Ovaj novi SSD je idealan za servere koji dolaze s jednim ili dva M.2 NVMe utora namijenjenih za podizanje sustava, čuvajući tako vrijedne 2.5″  ladice na prednjoj strani servera namijenjene za diskove za dodatnu pohranu podataka.