ADS-B prijemnici u dronovima postavit će novi standard u sigurnosti bespilotnih letjelica

ADS-B prijemnici u dronovima postavit će novi standard u sigurnosti bespilotnih letjelica

Foto: Depositphotos

Povećanje sigurnosti letenja bespilotnim letjelicama odnosno dronovima za sve je danas prioritet pa tako je DJI najavio kako će svi novi modeli DJI drona koji na tržište dolaze nakon 1. siječnja 2020. koji teže više od 250 grama uključivat će AirSense tehnologiju, koja prima ADS-B signale s obližnjih zrakoplova i helikoptera i upozorava pilote bespilotnih letjelica da li su na putu sudara. To će biti dosad najveća implementacija tehnologije za izbjegavanje  sudara ADS-B i postavlja novi standard stavljanjem tehnologije sigurnosti zrakoplovstva profesionalnih razreda u bespilotne letjelice dostupne svima, tvrde u DJI-u.

AirSense može otkriti avione i helikoptere udaljene miljama daleko, nego što ih pilot ne može čuti ili vidjeti, i prikazati njihove lokacije na zaslonu pilotskog daljinskog upravljača. Prethodno je bio dostupan samo na nekim profesionalnim DJI dronovima

„DJI vodi industriju dronova u razvoju sigurnosne tehnologije i obrazovanja, a tu tradiciju nastavljamo i danas postavljajući veća očekivanja za sebe, naše konkurente i regulatore“, rekao je Brendan Schulman, potpredsjednik za politiku i pravne poslove u DJI.

„DJI je prva tvrtka koja je ponudila geofencing, automatske visine granica, povratak-to-home tehnologija i druge sigurnosne značajke u svijetu raste zajednice osobnih i profesionalnih bespilotnih pilota. Vjerujemo da su naši napori pomogli bespilotnim letjelicama da postignu zavidnu sigurnost, a mi očekujemo da će naš novi program dodatno poboljšati sigurnost čak i kad više bespilotnih letjelica ode na nebo“, ističe Schulman.

„Kada se javnost, mediji i regulatori usredotoče na nečuvene incidente koji se nisu dogodili, skreće pozornost s rizika koji su manje senzacionalni, ali prevladavaju“, rekao je Schulman i dodao da „nikada nije bilo potvrđenog sudara između bespilotne letjelice i zrakoplova, ali dronovi su najmanje dva puta udarili helikoptere u niskom letom. To nas je dovelo do toga da se usredotočimo na AirSense kao sljedeću priliku da napravimo letjelice sigurnijim i da prihvatimo izazov dodavanja ADS-B prijemnika modelima potrošačkih dronova koji su već u razvoju“.

Mnoge zrakoplovne organizacije slažu se da je instaliranje AirSense-a u mainstream potrošačke bespilotne letjelice važan korak za zaštitu zrakoplova i helikoptera i ljudi koji lete u njima. Ambiciozni raspored DJI-ja usklađen je s nadolazećim zahtjevom FAA-e da svi zrakoplovi i helikopteri budu opremljeni s ADS-B odašiljačima u kontroliranom zračnom prostoru, počevši od 1. siječnja 2020. godine.

Još iz kategorije

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

21.08.2019. komentiraj

Microsoft je 29. srpnja prije četiri godine svijetu predstavio Windows 10 i nakon početnih turbulencija, “desetka” je vrlo blizu polovice udjela na PC tržištu, kad se radi o operativnim sustavima. Konkretnije, riječ je o 48,86 posto, dok je Windows 7 na 31,83 posto.

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

19.08.2019. komentiraj

Apple se našao u problemima jer je Američka federalna administracija za zrakoplovstvo (FAA) odlučila zabraniti njegov 15-inčni MacBook Pro iz 2015. na civilnim letovima Sjedinjenim Američkim Državama! Razlog za takav potez jest rizik koji taj uređaj predstavlja, a to je mogućnost požara.

Samsung i Microsoft proširuju strateško partnerstvo

Samsung i Microsoft proširuju strateško partnerstvo

18.08.2019. komentiraj

Tvrtka Samsung Electronics najavila je sljedeći korak u svom dugoročnom, strateškom partnerstvu s Microsoftom, koje će donijeti besprijekorna iskustva na svim uređajima, aplikacijama i uslugama. Počevši od ekskluzivnih Microsoftovih integracija u novom Galaxy Note10, korisnici će sada imati jednostavan način nesmetanog rada između pametnog telefona i računala, dok Galaxy Book S uvodi sasvim novo iskustvo svojom beskompromisnom mobilnošću i performansama sljedeće generacije. Donoseći najbolje za platforme Galaxy i Windows, ovo će se partnerstvo i dalje širiti kako bi Samsung i Microsoft svojim korisnicima omogućili bogato mobilno iskustvo u eri 5G mreže.