Žene nisu zadovoljne statusom u ICT sektoru

Žene nisu zadovoljne statusom u ICT sektoru

Foto: DepositPhotos

Globalno istraživanje Booking.coma pokazalo je kako gotovo polovica žena zaposlenih u ICT-u, njih 47%, smatra da ih spolne predrasude prilikom zapošljavanja sprečavaju da se pridruže tom sektoru. Usprkos težnjama da se poveća broj žena i pripadnika manjina, istraživanja pokazuju da izazovi pri procesu zapošljavanja možda obeshrabruju žene pri javljanju na oglase za radna mjesta.

Kada se gledaju razlike među godištima, studentice preddiplomskih studija koje žele ostvariti karijeru u tehnološkom sektoru izdvajaju se stavovima o izazovima koje im stvaraju spolne predrasude pri zapošljavanju. 62% ispitanica, smatra spolne predrasude pri zapošljavanju preprekom za žene koje žele raditi u ICT kompanijama.

Kada je riječ o specifičnim metodama pri zapošljavanju, žene smatraju da nerijetko dolazi do pogrešnog predstavljanja uloga i prilika koje dolaze s karijerom u ICT-u, što dovodi do pogrešnih odabira pri postupku zapošljavanja. Jedan od razloga za to mogao bi biti način na koji tvrtke oglašavaju nova radna mjesta. Mnogi smatraju da suptilne nijanse i riječi, koje se većinom odnose na muškarce, mogu dovesti da se žene osjećaju isključenima, pa ih manji broj razmatra takve uloge.

Opisi poslova dodatno obeshrabruju žene od prijave na netehničke poslove u tom sektoru. Tako 51% smatra da su opisi napisani za muškarce. Istraživanje pokazuje da više od polovice stručnjakinja u ICT-u i studentica (54%) smatra da tvrtke češće govore o poslovima koji obuhvaćaju kodiranje, dizajn, analizu podataka i inženjerstvo, pritom zanemarujući netehničke poslove koji bi mogli biti jednako zanimljivi. 72% ispitanica i dalje smatra kako se od njih očekuje da imaju tehničke vještine ili diplomu iz tehničkih ili računalnih znanosti kako bi dobile posao u branši, bez obzira radi li se o radnom mjestu za tehničku ili netehničku ulogu.

Kada je u pitanju razvoj karijere, polovica žena smatra da im prilike za napredovanje nisu objašnjene odmah na početku. 62% žena smatra da se od njih očekuje ispunjenje svih preduvjeta za posao kako bi napredovale, dok muškarci dobivaju promaknuće na temelju budućeg potencijala. 61% kaže da se stavovi i ponašanja na koja se pozitivno gleda kod muškaraca obično gledaju na negativan način kod žena, a 55% vjeruje da ne dobivaju dovoljno prilika za razvoj i rukovodeće pozicije.

Još iz kategorije

Energetska transformacija pitanje je života i smrti

Energetska transformacija pitanje je života i smrti

03.03.2021.

Hrvatsku industriju čeka sveobuhvatna transformacija na niskougljično gospodarstvo. Kako bi se realizirala, samo energetski sektor će do 2030. morati uložiti 150 milijardi kuna. Iako su nam na raspolaganju pozamašna sredstva iz EU fondova, tako ozbiljne investicije traže i mobiliziranje privatnog sektora, odnosno suradnju industrije, države i znanosti kako domaće gospodarstvo ne bi dodatno zaostalo za međunarodnom konkurencijom.

Zaštitite svoje podatke prije nego se riješite medija za pohranu podataka

Zaštitite svoje podatke prije nego se riješite medija za pohranu podataka

02.03.2021.

Institut Ponemon u izvješću za 2017. godinu objavio je da u prosjeku svaki gubitak osjetljivog i(li) privatnog podatka korisnika ili klijenta košta 141 američki dolar, što nije mala stvar s obzirom da veće organizacije i kompanije imaju milijune takvih podataka u svojih arhivama, bilo da se radi o cloudu ili fizičkom načinu pohrane.

Paket24 dostavlja pakete do 10 kilograma na sve otoke

Paket24 dostavlja pakete do 10 kilograma na sve otoke

02.03.2021.

Hrvatska pošta je za sve otoke omogućila dostavu paketa mase do 10 kilograma putem usluge brze dostave Paket24. Izmjenama pravila o uručenju, usluga Paket24 izjednačena je s univerzalnom uslugom, a maksimalna masa umjesto dosadašnja dva kilograma iznosi 10 kilograma.