Tržišno natjecanje

Zastupnici u Europskom parlamentu podržavaju predloženu pravednu raspodjelu mreža

Zastupnici u Europskom parlamentu podržavaju predloženu pravednu raspodjelu mreža
Depositphotos

Pozivi mobilne industrije velikim tvrtkama za strujanje sadržaja da doprinesu troškovima postavljanja infrastrukture dobili su poticaj jer su europski političari naznačili potporu kao dio šireg glasanja o politici tržišnog natjecanja. Većina zastupnika u Europskom parlamentu podržala je širi prijedlog politike tržišnog natjecanja na glasovanju održanom 13. lipnja.

Plan pokriva različite aspekte kao dio digitalne strategije Europske unije, od kojih jedan poziva na stvaranje političkog okvira koji pokriva doprinose takozvanih velikih generatora prometa. U svom je prijedlogu Europski parlament objasnio da je osiguravanje ekonomske održivosti telekomunikacijskih mreža ključno za postizanje digitalnih ciljeva EU-a za 2030., ali je također naglasio potrebu zaštite mrežne neutralnosti. Za nju je glasalo 428 zastupnika u Europskom parlamentu, 147 protiv i 55 suzdržanih.

Rasprava o takozvanoj pravednoj dionici postala je vruća tema tijekom MWC23 Barcelona kada je nekoliko šefova europskih operatera istaknulo pritisak na njihovu zaradu u vrijeme rastućeg prometa. Igrači sadržaja, uključujući Netflix i Meta Platforme, uzvratili su udarac, tvrdeći da su pridonijeli mrežnim troškovima na druge načine i čak osporili tvrdnju da oni rastu s obzirom na poboljšanja u učinkovitosti infrastrukture.

Europarlamentarci bi se također mogli naći u oporbi s ministrima komunikacija zemalja članica EU-a. Navodno su pozvali na istragu o potrebi za nametom ili su potpuno odbacili plan tijekom nedavnog sastanka s Thierryjem Bretonom, europskim povjerenikom za unutarnje tržište.