Vrijeme pozitivnih trendova

Zapadnoeuropsko tržište osobnih računala palo je 37 posto u 1. kvartalu 23., ali je na putu oporavka

Zapadnoeuropsko tržište osobnih računala palo je 37 posto u 1. kvartalu 23., ali je na putu oporavka
Depositphotos

Najnovije procjene Canalysa pokazuju da su isporuke osobnih računala u zapadnoj Europi (stolna računala, prijenosna računala i radne stanice) pale 37% na godišnjoj razini na 10,0 milijuna jedinica u prvom kvartalu 2023. Obje kategorije osobnih računala suočene su sa sličnim velikim padom, pri čemu su isporuke prijenosnih računala pale za 37% na 8,1 milijun jedinica, a isporuke stolnih računala pale su za 35% na 1,9 milijuna jedinica.

Tržište tableta bilo je relativno bolje, s padom isporuka od 20% u odnosu na prošlu godinu na 5,2 milijuna jedinica. Najnovije Canalysovo predviđanje predviđa da će isporuke računala i tableta zapadnoj Europi pasti za 9%, odnosno 12% za cijelu 2023. godinu. Međutim, oba tržišta kategorija uređaja na putu su oporavka i očekuje se da će pokazati sekvencijski rast do kraja 2023. i ubrzano poboljšanje 2024.

"Tržište osobnih računala u zapadnoj Europi suočilo se s još jednim velikim padom u 1. kvartalu 23., ali postoje pozitivni signali da je najgore prošlo u regiji", rekao je analitičar Canalys Research Kieren Jessop. “Iako je potrošački segment pretrpio velik međugodišnji pad, sekvencijalni pad nakon blagdanske sezone bio je manje drastičan nego posljednjih godina. Razine povjerenja potrošača u EU rastu već nekoliko mjeseci, ali inflacija kratkoročno i dalje koči potrošnju računala. Međutim, pozitivni učinci korekcija razine zaliha i planiranih promotivnih aktivnosti dovest će do skromnog oporavka segmenta do kraja godine.”

"S komercijalne strane, tvrtke se suočavaju s ekonomskim pritiscima koji ograničavaju njihovu neposrednu spremnost da ulažu u svoje flote računala", dodao je Jessop. “Očekuje se da će ECB ove godine dodatno povećati kamatne stope nakon što je već odobrila tri povećanja. Međutim, osiguravanje da su zaposlenici opremljeni odgovarajućim osobnim računalima za održavanje produktivnosti bit će ključno za organizacije, posebno budući da udaljeni i hibridni stilovi rada nastavljaju dobivati na snazi. S ograničenim proračunima, više tvrtki u regiji otvoreno je za modele Device-as-a-Service (DaaS) kako bi održale fleksibilnost ulaganja u IT. To je dobar znak za dugoročnije količine isporuka jer zaključava kupce u redovitijem ritmu osvježavanja uređaja i izvlači dodatnu vrijednost iz povezanih usluga.”

Gledajući unaprijed, Canalys očekuje uzastopni rast tržišta osobnih računala u zapadnoj Europi do kraja 2023. Do 2024. očekuje se da će svaki segment krajnjih korisnika rasti dvoznamenkasto iz godine u godinu kako se potražnja oporavlja i ponovno pojavljuju odgođene kupnje. Kako se približavamo kraju životnog vijeka sustava Windows 10 krajem 2025., prijelaz na Windows 11 također će postati značajan čimbenik za osvježavanje uređaja, posebno u poslovnom segmentu. Od 1. tromjesečja 23., više od trećine ispitanih partnera u EMEA kanalu izjavilo je da je Windows 11 značajan pokretač prodaje njihovih računala.