Zahvaljujući pretplatama, iPhone aplikacije zaradile više novca od igara

Zahvaljujući pretplatama, iPhone aplikacije zaradile više novca od igara

Kroz kratku povijest aplikacija na pametnim telefonima, igre su konstantno bile najunosnija stavka i rušile rekorde po ostvarenim prihodima, no to se napokon promijenilo u iOS okruženju, pokazuju podaci kojima raspolaže Sensor Tower za područje Sjedinjenih Američkih Država.

Sve je krenulo s lipnjem ove godine, kad je potrošnja na aplikacije nevezane uz igre donijela Appleu 50,3 posto prihoda. A te su aplikacije u prvom redu TikTok, Netflix i Tinder. Ukupno, unazad dvije godine su aplikacije nevezane uz igre udvostručile stopu rasta.

S početkom pandemije koronavirusa igre su imale snažan uzlet i činilo se da će nastaviti u smjeru apsolutne dominacije, ali krajem 2020. su se stvari počele podosta mijenjati i aplikacije koje se ne vežu uz igre smanjivale su zaostatak sve brže. I nadmašile su igre tijekom prošle godine, no odmah su tu prednost izgubile, da bi je vratile s lipnjem 2022.

Ovako nešto dogodilo se prvenstveno zbog uvođenja pretplatničkih modela u mnoge popularne aplikacije, što korisnicima nije izdatak koji previše osjete, a za to osjećaju da dobivaju natrag nešto što im treba. Naravno, u smislu Netflixa i sličnih streaming platformi, to je logično. Uz to, njih ima mnogo u području audio i videosadržaja.

Pomoglo je i što posljednjih godina Apple aktivno surađuje s developerima i ohrabruje ih u okretanju prema pretplatničkom modelu, što su očito poslušali i sad svi skupa imaju korist od toga. Koliku?

Sensor Tower oktirva da je 400 različitih iOS aplikacija ostvarilo minimalno milijun dolara samo u drugom kvartalu ove godine, a njih 61 minimalno deset milijuna dolara.

Što se Androida tiče, igre su i dalje najveći generator prihoda. Amerikanci su u drugom kvartalu ove godine na njih, unutar Play Storea, potrošili 2,3 milijarde dolara, a na one koje nisu vezane uz igre milijardu dolara. Također, u svim zemljama izvan SAD-a u iOS sferi igre su također dominantne.