IDE NA BOLJE

Windows 11 nikad nije imao tako dobar rezultat kao u ovim trenucima

Windows 11 nikad nije imao tako dobar rezultat kao u ovim trenucima

Microsoft možda više nema drugi najpopularniji internetski preglednik za desktop računala, ali zato je njegov Windows 11 dosegnuo najveći udio na tržištu otkako postoji. Samim time, velike su šanse i da će Edge profitirati zbog toga.

Podatke donosi StatCounter i tiču se ožujka ove godine. Ukupno, Windows 11 ima udio od 23,01 posto, što je nikad bolji rezultat. Istina, daleko je to još uvijek od Windows 10 koji ima 71,45 posto, no to je uobičajeno jer korisnici odgađaju prelazak na noviji operativni sustav ako stariji još uvijek ima podršku. Posebno se to odnosi na poslovne korisnike.

Pozitivno u cijeloj priči je što se bilježi rast od 2,06 posto na mjesečnoj razini jer to znači da se ponešto ubrzalo pridobivanje novih korisnika, odnosno, uređaja. Istovremeno, starije verzije gube iste te korisnike, odnosno, uređaje.

Windows 7 ostao je bez ikakve podrške pa je krenula tranzicija onih "najupornijih" i trenutno taj operativni sustav čini 3,78 posto na tržištu. Windows 8.1 je na svega 0,85 posto, Windows 8 na 0,44 posto, a XP još je uvijek na 0,35 posto Windows računala diljem svijeta.

Iako Edge ima svega 11 posto udjela na tržištu internetskih preglednika, svakako će se situacija poboljšati u mjesecima koji dolaze. Ponajprije jer Firefox gubi korak (5,65 posto), Opera se sa svojih 3,09 posto ne izdvaja, konstantna je, a Internet Explorer je irelevantan (0,55 posto). Stoga, Edge može ići samo prema naprijed.

Umjetna inteligencija u tome će pomoći, kao i odluka da se svi linkovi otvoreni unutar Outlooka i Teamsa automatski otvaraju u Edge browseru, neovisno o tome što korisnik ima postavljeno kao default preglednik.

I, na kraju, Microsoft se pohvalio da je u ožujku prvi put ikad premašio stotinu milijuna korisnika na Bingu. Sve to zahvaljujući umjetnoj inteligenciji. Dakle, slijede nešto ljepši dani za Microsoft, kad gledamo udio njegovih proizvoda na tržištu...