Windows 10 vrti se na 800 milijuna uređaja

Windows 10 vrti se na 800 milijuna uređaja

Foto: Microsoft

Microsoft se s krajem prošle godine pohvalio činjenicom da je Windows 10 operativni sustav napokon prestigao Windows 7 po udjelu na tržištu i tad se “vrtio” na 750 milijuna uređaja diljem svijeta, dok je sad na 800 milijuna pa samim time sve bliže cilju od milijarde uređaja, koja je postavljena još prije 29. srpnja 2015., kad se “desetka” pojavila na tržištu.

Tad je plan bio unutar dvije do tri godine stići do te iznimne brojke, ali Microsoft se uvelike preračunao i morao pomaknuti rok za nešto više od godine dana. Novi je Božić 2019., ali čini se da će rok biti ispunjen prije. Razlog neuspjeha jest što Windows 10 Mobile nije zaživio već potpuno propao, a Microsoft je vjerovao da će se etablirati na tržištu i prikupiti značajniji broj korisnika, posebno zbog marketinškog plasmana "desetke" kao "prvi univerzalni operativni sustav".

Razlog zašto će Windows 10 vjerojatno stići do milijarde prije Božića ove godine leži u činjenici što je Windows 7 prestao dobivati podršku u siječnju ove godine, pa je time nakon desetljeća na tržištu počeo osjetnije padati u udjelu.

S druge strane, konkurencija, ne računajući mobilne operativne sustave, pak sve to može promatrati potpuno pasivno jer Appleov Mac OS X čini tek 3,3 posto tržišta operativnih sustava na računalima, a Linux je na 2,98 posto. Stoga, jedine bitke o kojima Microsoft mora brinuti trenutno, a i u bližoj budućnosti, jesu one međusobne. Poprilično ugodna i zanimljiva situacija, kakva se rijetko viđa na tržištima, posebno tehnološkima.

Problem u cijeloj priči jest što Microsoft nije baš najbolje obavio situaciju s posljednjih nekoliko nadopuna, pa tako ni s posljednjom pod imenom Windows 10, version 1809. Stigla je prepuna grešaka i problema koji korisnicima otežavaju svakodnevni boravak uz računalo. Naravno, kroz tjedne pred nama sve će se riješiti, ali loše je što se konstantno nešto mora nanovo popravljati.

Još iz kategorije

Grayling osvojio nagradu Public Affairs Consultancy of the Year

Grayling osvojio nagradu Public Affairs Consultancy of the Year

26.05.2019. komentiraj

Agencija Grayling  proglašena je pobjednikom u kategoriji Public Affairs Consultancy of the Year na gala događaju  SABRE Awards EMEA 2019, održanom u Londonu. Međunarodnoj mreži s 31 uredom u 22 europske zemlje, među ostalim i u Hrvatskoj, odano je priznanje za rast na području Public Affairsa diljem Europe i za uspjeh u  provođenju multi-market aktivnosti za velike međunarodne klijente.

Održan okrugli stol o prilikama žena u IT-u

Održan okrugli stol o prilikama žena u IT-u

26.05.2019. komentiraj

U zagrebačkom Studentskom centru održan je okrugli stol pod nazivom „Postani i TI, djevojka IT!“ Tom prigodom, djevojkama viših razreda srednjih škola, za koje je taj događaj organiziran, o svom radnom iskustvu i položaju žena u IT industriji iskustva su prenosile govornice iz raznih javnih i privatnih institucija.

Dolaze Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox na Shift konferenciju u Split

Dolaze Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox na Shift konferenciju u Split

25.05.2019. komentiraj

Približava se osmo izdanje Shift konferencije – Powered by ICT Županija koja će na dva dana, 30. i 31. svibnja, Split pretvoriti u središte IT industrije te na jednom mjestu okupiti vodeće svjetske stručnjake iz renomiranih tvrtki kao što su Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox, Minecraft, Slack i mnoge druge. Očekuje se da će ovogodišnja, najveća IT konferencija na području Jugoistočne Europe, imati čak 1500 sudionika.