Windows 10 vrti se na 800 milijuna uređaja

Windows 10 vrti se na 800 milijuna uređaja
Microsoft

Microsoft se s krajem prošle godine pohvalio činjenicom da je Windows 10 operativni sustav napokon prestigao Windows 7 po udjelu na tržištu i tad se “vrtio“ na 750 milijuna uređaja diljem svijeta, dok je sad na 800 milijuna pa samim time sve bliže cilju od milijarde uređaja, koja je postavljena još prije 29. srpnja 2015., kad se “desetka“ pojavila na tržištu.

Tad je plan bio unutar dvije do tri godine stići do te iznimne brojke, ali Microsoft se uvelike preračunao i morao pomaknuti rok za nešto više od godine dana. Novi je Božić 2019., ali čini se da će rok biti ispunjen prije. Razlog neuspjeha jest što Windows 10 Mobile nije zaživio već potpuno propao, a Microsoft je vjerovao da će se etablirati na tržištu i prikupiti značajniji broj korisnika, posebno zbog marketinškog plasmana "desetke" kao "prvi univerzalni operativni sustav".

Razlog zašto će Windows 10 vjerojatno stići do milijarde prije Božića ove godine leži u činjenici što je Windows 7 prestao dobivati podršku u siječnju ove godine, pa je time nakon desetljeća na tržištu počeo osjetnije padati u udjelu.

S druge strane, konkurencija, ne računajući mobilne operativne sustave, pak sve to može promatrati potpuno pasivno jer Appleov Mac OS X čini tek 3,3 posto tržišta operativnih sustava na računalima, a Linux je na 2,98 posto. Stoga, jedine bitke o kojima Microsoft mora brinuti trenutno, a i u bližoj budućnosti, jesu one međusobne. Poprilično ugodna i zanimljiva situacija, kakva se rijetko viđa na tržištima, posebno tehnološkima.

Problem u cijeloj priči jest što Microsoft nije baš najbolje obavio situaciju s posljednjih nekoliko nadopuna, pa tako ni s posljednjom pod imenom Windows 10, version 1809. Stigla je prepuna grešaka i problema koji korisnicima otežavaju svakodnevni boravak uz računalo. Naravno, kroz tjedne pred nama sve će se riješiti, ali loše je što se konstantno nešto mora nanovo popravljati.