Windows 10 verzija 20H2 krajem 2020. drži udio od 13,6 posto

Windows 10 verzija 20H2 krajem 2020. drži udio od 13,6 posto
DepositPhotos

Microsoft se može pohvaliti činjenicom da je Windows 10 20H2 verzija operativnog sustava kroz prosinac porasla za pet posto na tržištu i sad ima udio od 13,6 posto. Navodi tako u svom posljednjem izvještaju za 2020. AdDuplex.

Obzirom da je ova verzija dostupna tek dva mjeseca, jasno da su u Microsoftu zadovoljni. Cilj kompanije je da što više uređaja ima najnoviji mogući softver. Također, čini se da bi ubrzo ta verzija mogla pridobiti još podosta korisnika, ako se nastavi ovim tempom. Naravno, uvelike pomaže i stabilizacija PC tržišta, pa novi korisnici postavljaju najnoviju verziju "desetke" na svoje uređaje. Pomaže i činjenica da organizacije obavljaju u sve većoj mjeri tranziciju prema najnovijim softverskim rješenjima, što se odražava na situaciju.

Uostalom, brojke otprije dva mjeseca govore da je u "prvom valu" svega 1,7 posto računala imalo verziju 20H2 pa je ovaj skok kroz samo 30 dana još značajniji. Ali, sve ovo ipak nisu glavne i najbitnije vijesti koje se tiču Windows 10 okruženja.

Naime, verzija 2004 (M20U) stigla je do 40,4 posto i to još uvijek podosta čudi, ali postoje objašnjenja o kojem ćemo na kraju teksta. Također, verzija 1909 (N19U) nalazi se i dalje na visokih 33,2 posto, no pala je za 3,4 posto u mjesec dana i to je znak slabljenja. I na trećem je mjestu 20H2, dok one starije verzije zajedno čine oko deset posto i uskoro bi mogle biti potpuno zanemarive.

Tome je tako jer Microsoft je 8. prosinca prekinuo podršku za verziju 1903 i počeo prisiljavati korisnike da prijeđu na verziju 1909, što je pomalo neuobičajeno s obzirom da je posljednja verzija upravo 20H2.

Samim time, može se zaključiti da Microsoft ne želi korisnike koji odbijaju redovite nadopune i nadogradnje operativnog sustava tjerati na posljednje verzije već im ostavlja prostor da svojim tempom to čine kad i kako žele, sve dok postoji podrška za verziju kojoj su vjerni.

Zato ne bi ni trebalo biti previše čuđenja, korisnici prelaze na prvu dostupnu verziju nakon prestanka podrške postojeće, a u ovom slučaju postoje dvije prije 20H2.