Windows 10 se ustabilio, ali dobitnik je Ubuntu Linux

Windows 10 se ustabilio, ali dobitnik je Ubuntu Linux
Antonio Jularić

Microsoft je imao manjih problema s Windows 10 operativnim sustavom u smislu pridobivanja novih korisnika jer podaci za travanj ove godine su pokazali da unatoč činjenici što Windows 7 od siječnja nema podršku, korisnici su se radije okretali prema alternativi - Ubuntu ili macOS. No, to se s podacima za svibanj okrenulo na bolje za Windows 10.

Naime, prema podacima koje prikazuje NetMarketShare, broj uređaja na kojima se nalazi "desetka" porasla je s 56,08 posto u travnju na 57,34 posto u svibnju. Istovremeno, Linux se može pohvaliti najboljim brojkama u povijesti jer je trenutno taj operativni sustav na 3,17 posto udjela.

S druge strane, "sedmica" nastavlja gubiti prostor, s 25,29 posto udjela na tržištu pala je na 24,28 posto. Srećom po Microsoft, taj gubitak se odrazio na rast "desetke", što se vidi i po udjelu koji ima macOS. Naime, Appleov operativni sustav pao je s 9,75 posto na 9,65 posto. Istovremeno, Googleov Chrome OS je na svega 0,4 posto.

Ali, velika priča je Linux jer još tijekom ožujka taj operativni sustav bio je na svega 1,36 posto udjela, a u dva mjeseca dobiti gotovo dva posto na tržištu gdje suvereno vlada Microsoft, a poveći dio kolača ima i Apple... velika je stvar! Dakle, jasno je da Linux ide u dobrom smjeru te će kroz godine koje dolaze svakako biti podosta relevantniji no što je u ovom trenutku, kad se za taj operativni sustav odlučuju ipak iznadprosječni poznavatelji računala.

Na kraju, treba se ponovno osvrnuti na Microsoft, koji nikako ne može pronaći dobitnu formulu kod tranzicije sa starije na noviju generaciju operativnih sustava. Naravno, jasno je da se pritom radi prvenstveno o činjenici da softver treba platiti, što velike organizacije izbjegavaju do posljednjeg trenutka, a i podosta pojedinaca.

Kad bi se taj segment napokon promijenio, Microsoft bi vrlo vjerojatno bio u povoljnijoj situaciji. Također, korisnici koje ima bi se lakše i brže okrenuli uslugama koje se vežu uz noviji softver. No, očito u Microsoftu imaju računicu po kojoj im se isplati ostaviti sve ovako kako jest.