LOŠE ZA KORISNIKE

Vremena se mijenjaju: Tehnološke kompanije počele s ukidanjem besplatnih usluga

Vremena se mijenjaju: Tehnološke kompanije počele s ukidanjem besplatnih usluga
Depositphotos

Tehnološke kompanije su upale u krizu zbog turbulencija raznih vrsta na tržištu proteklih godina i svi kojima se čini da ograničavaju ili ukidaju besplatne usluge, ne varaju se. Uistinu, tako nešto se događa u posljednje vrijeme, posebno prošle i ove godine.

Očito je zlatno doba završilo i investitori više ne žele godinama čekati da eventualno krene s monetizacijom. Pod tim pritiskom, oni najveći odlučili su riskirati pa popularne besplatne usluge ili naplatiti ili limitirati.

Problem je što nikad ništa nije bilo besplatno, sve te kompanije zauzvrat su dobivali vrijedne podatke, zarađivale su milijune i milijarde američkih dolara od oglašavanja, poslovana na rubu zakona ili preko njega, kršili privatnost korisnika, izbjegavali odgovornost za ono što se na njihovim platformama događa...

I nakon svega, te kompanije žele pokazati da više ne mogu biti tako "velikodušne" pa će ipak morati ponešto i naplatiti direktno, a ne samo indirektno. Najveći primjer vjerojatno je Google Photos, koji se među prvima odlučio na "avanturu" naplate prostora. Svakako, ponajveći je i Zoom sa svojim limitom od 40 minuta u slučaju "1na1" poziva. Daleko od toga da su jedini, lista je poduža...

Mailchimp je prvotno limitirao broj e-mail kontakata s 2000 na 500 i broj e-mail poruka s 10.000 na 2500 mjesečno da bi u ožujku ove godine smanjio broj tih poruka s 2500 na tisuću mjesečno. Uistinu, "game changer" za mnoge, srećom po konkurenciju.

Otter.ai je prošlog rujna smanjio besplatne mjesečne transkripcije sa 600 minuta na 300 minuta. Amazonov Ring je ukinuo brojne besplatne mogućnosti, a Amazon čak eksperimentira s naplatom jednog dolara za svaku vraćenu pošiljku.

Arlo više ne nudi bepslatni cloud storage korisnicima čije su sigurnosne kamere starije od četiri godine, a prije im je davao do sedam dana besplatnog snimanja. Reddit će uskoro početi naplaćivati developerima API pristup, zbog čega će njegovi klijenti Apollo i Sync vjerojatno morati također naplaćivati naknadu korisnicima.

Peacock više neće imati besplatni streaming za nove korisnike, Vowel smanjuje trajanje videkonferencija za nepretplatnike s 50 na 40 minuta, Pixlr E je pak postavio dnevni limit za broj spremljenih fotografija...

Nije ni to sve, poskupljuju i postojeće pretplate. Ili se jednostavno ukidaju one najjeftinije.

Shvatili ste poantu. Vremena se mijenjaju i malo toga će se više nuditi u "freemium" obliku, barem dok se tržište ne uravnoteži na način da će ovo proći ili neslavno propasti.