KROZ JEDNU NARUDŽBU

Vlasnik TikToka kupio više Nvidijinih grafičkih kartica nego cijela Kina u godinu dana

Vlasnik TikToka kupio više Nvidijinih grafičkih kartica nego cijela Kina u godinu dana
Depositphotos

Umjetna inteligencija postaje sve popularnija, mnoge je kompanije i organizacije žele integrirati u svoje proizvode i usluge, ali stvaranje i održavanje AI modela može biti skupo i dugotrajno.

Zato je potrebno birati, ili sklopiti dogovor kao što je to Microsoft napravio s OpenAI-jem, ili potrošiti bogatstvo na stvaranje vlastitog AI modela. ByteDance, kompanija koja stoji iza TikToka, odlučila je odabrati drugu opciju. Od Nvidije je naručila grafičke procesore u vrijednosti više od milijardu američkih dolara!

To ulaganje ima za cilj osigurati kritičnu infrastrukturu za uslugu u cloudu i AI, naglašavajući brzorastući trend u tehnološkoj industriji. Još zanimljivije, ova narudžba približava se ukupnom broju komercijalnih GPU-ova koje je Nvidia prodala na razini cijele Kine kroz cijelu prošlu godinu! Dakle, ByteDance se odlučio opskrbiti kako bi osigurao neometan rad prema planovima koje ima.

Kako algoritmi umjetne inteligencije postaju sofisticiraniji, potrebno im je više računalne snage za treniranje i rad. Za tu su svrhu upravo GPU-ovi idealni jer mogu izvoditi paralelnu obradu, što im omogućava rade s više zadataka istovremeno.

Ujedno, sve veću potražnju za GPU-ima također pokreće rastuća popularnost računalstva u cloudu. Platforme namijenjene tom segmentu nude kompanijama i pojedincima pristup moćnim računalnim resursima na zahtjev. To pak kompanijama i organizacijama omogućava razvoj i implementaciju AI aplikacija bez ulaganja u vlastiti hardver. Situacija u kojoj svi pobjeđuju..

Uistinu, kako umjetna inteligencija postaje sve raširenija, morat će se ulagati u moćne računalne resurse kako bi inicijative usmjerene prema umjetnoj inteligenciji bile ispunjene na željeni način.

Također, to će stvoriti značajnu tržišnu priliku za proizvođače grafičkih procesora i pružatelje usluga računalstva u cloudu. Još jednom, situacija u kojoj svi pobjeđuju. Osim možda pojedinačnih korisnika, ako cijene GPU-a nastave uzlaznom putanjom...