POVIJESNA BROJKA

Više od milijun investitora posjeduje minimalno jedan bitcoin

Više od milijun investitora posjeduje minimalno jedan bitcoin
Depositphotos

Najveća i najskuplja kriptovaluta na svijetu bitcoin, s ovom je godinom počela bilježiti rast prema razinama na koje smo navikli u razdoblju od 2017. do 2021.

Naime, obnovljeni institucionalni interes za kriptovalutu doveo je bitcoin do novog 12-mjesečnog maksimuma, pri čemu je njegova cijena u lipnju skočila iznad 31.300 američkih dolara. Iako je izgubio neke od svojih dobitaka u zadnjem tjednu mjeseca, ipak je završio prvu polovicu 2023. s impresivnim rastom od 85 posto i rangiran je kao treća kriptovaluta s najboljom izvedbom u prvoj polovici godine. Broj investitora također je u porastu.

Prema podacima koje je predstavio BitcoinCasinos.com, broj jedinstvenih adresa na kojima je bar jedan BTC po prvi je put premašio milijun.

Prema podacima platforme za kriptoanalitiku Glassnode, fantastična izvedba bitcoina u prvih šest mjeseci ove godine bila je više nego zanimljiva i za male ulagače i za institucionalne ulagače koji traže veći dio ulaganja.

U srpnju prošle godine, broj jedinstvenih adresa koje sadrže više ili jednako 0,1 BTC iznosio je 3,67 milijuna. Od tada je ta brojka skočila za 20 posto, dosegnuvši rekord svih vremena od 4,41 milijuna.

Broj novčanika s najmanje jednim bitcoinom na saldu, vrijedan otprilike 30.300 dolara, također je dostigao rekordne vrijednosti. Statistike pokazuju da je broj tih ulagača skočio za 133.000 ili 15 posto u odnosu na godinu, dosegnuvši 15. srpnja najveću razinu ikada od 1,09 milijuna.

Glassnode podaci pokazuju da 156.600 ulagača drži više od deset bitcoina u svojim novčanicima, ili pet posto više nego u istom mjesecu prošle godine, dok je broj kriptoulagača koji posjeduju nevjerojatnih 10.000 bitcoina u svojim novčanicima skočio za 14 posto na godišnjoj razini, do ukupno 111. Jedinstvene adrese s isto tako impresivnih tisuću bitcoina u svom saldu bile su jedine koje su zabilježile pad, pri čemu je njihov broj pao za osam posto u odnosu na prošlu godinu, kad ih je bilo 2015.

Također, aktivne adrese bitcoina također povećale ove godine. Od srpnja 2022. broj aktivnih adresa koje šalju ili primaju bitcoin bilo kojeg dana na mreži porastao je za 15 posto ili 2,18 milijuna, dosegnuvši 17,6 milijuna prošlog mjeseca.

Bitcoin adrese različite od nule dosegnule su najvišu razinu svih vremena unatoč preprekama koje stvaraju američki regulatori. U srpnju prošle godine ukupan broj adresa sa saldom različitim od nule iznosio je 42,2 milijuna, a sada je preko 47,3 milijuna, što pokazuje značajan porast od 5,1 milijun u odnosu na prethodnu godinu.