Više od 16.3 milijuna kuna A1 Hrvatska ulaže u smanjenje utjecaja na klimu

Više od 16.3 milijuna kuna A1 Hrvatska ulaže u smanjenje utjecaja na klimu

A1 Hrvatska potpisala je sporazum s Europskom komisijom o financiranju ugradnje 120 sunčanih elektrana te ugradnju 200 energetski učinkovitih sustava za hlađenje na baznim stanicama. Ukupna vrijednost investicije je 16.265.790 milijuna kuna od čega je 55 posto financirano iz LIFE programa Europske Unije.

Program LIFE instrument je Europske unije namijenjen financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime. Programom LIFE Europska unija želi doprinijeti zaštiti i poboljšanju kvalitete okoliša i smanjiti utjecaj klimatskih promjena financiranjem inovativnih projekata koji će doprinijeti prelasku na niskougljično gospodarstvo te održanju bioraznolikosti  i ekosustava.

Cilj projekta nazvanog LIFE4GREENBROADBAND je povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u elektroničkim komunikacijskim mrežama u Hrvatskoj kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova. Među stakleničkim plinovima ugljični dioksid (CO2) je najzastupljeniji i iznosi 81% u ukupnom udjelu. Implementacijom solarnih ploča i free cooling sustava A1 Hrvatska će godišnje smanjiti potrošnju od 1.721.560 kWh što je ujedno smanjenje emisije CO2 od 404 tone.

Prelaskom na zelenu energiju iz HEPovog ZelEn programa A1 Hrvatska smanjila je svoj ugljični otisak za 75 posto i približila se strateškom cilju održivog poslovanja prema kojem cijela A1 Telekom Austria Grupa do 2030. godine mora biti ugljično neutralna. Ovo je dodatni korak kojim doprinosimo održivom prijelazu prema klimatski neutralnom gospodarstvu do 2050. godine te ostvarenju ciljeva Green Deala EU. Naša odgovornost je pružiti korisnicima pouzdanu i stabilnu gigabitnu najmoderniju mrežu, ali na odgovoran način i omogućiti da bezbrižno uživaju u svim njezinim performansama uz minimalan utjecaj na okoliš, izjavio je Tomislav Makar, glavni direktor i informacijske tehnologije za tehniku A1 Hrvatska.

O tome kako je tehnološki riješen sustav hlađenja baznih postaja, smanjenje potrošnje energije govorio je Goran Matoš, rukovoditelj operativne podrške pristupne mobilne mreže A1 Hrvatska, dok je Martina Dragičević, direktorica regulatornih poslova i EU fondova A1 Hrvatska govorila o važnosti korištenja EU fondova za razvoj tehnoloških i drugih rješenja koja prate smjernice koje je za korištenje fondova propisala Europska unije. Pritom je istaknula kako kroz ovaj projekt A1 Hrvatska također želi potaknuti provedbu projekata kojima je cilj ublažavanje klimatskih promjena u telekomunikacijskom sektoru kroz primjenu obnovljivih izvora energije i sustava energetske učinkovitosti.