Uskprkos naporima, ravnopravnost spolova na radnom mjestu ne napreduje

Uskprkos naporima, ravnopravnost spolova na radnom mjestu ne napreduje
Fotolia

Nedavne globalne, europske i državne studije pokazale su da unatoč svim naporima ravnopravnost spolova na radnom mjestu nije napredovala. A u tome nije pomogla ni pandemija koronavirusa. Pogoršala je tempo i dubinu digitalizacije pa paralelno s tim i dodatno narušila položaj zaposlenih žena.

Prema izvješću Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) o globalnim razlikama u spolovima, Središnja i istočna Europa (CEE) nisu najbolje po ovom pitanju. Izvještaj za ovu godinu Litvu svrstava na osmo mjesto, Srbiju na 19. i Latviju na 20. Međutim, Poljska zauzima tek 75. mjesto, a Češka 78. mjesto, dok je Rumunjska 88., a Mađarska 99.

Konkretnije, u IT sektoru pokazalo se da žene predstavljaju samo 26 posto zaposlenih u odjelima koji se tiču podataka i umjetne inteligencije.

Nadalje, studija Delloitea za Konfederaciju industrije Češke iz 2021. usredotočila se na sličnu temu i otkrila da na do 90 posto svih poslova žene zarađuju niže plaće od muškaraca. Razlike su najveće u najplaćenijim poslovima, poput menadžera, stručnjaka i tehničkih i profesionalnih radnika. Također, IBM-ova studija "Žene u vodstvu" iz ove godine pokazuje da ravnopravnost spolova još uvijek nije glavni poslovni prioritet za 70 posto organizacija. Štoviše, studija otkriva da broj žena u voditeljskom sustavu opada, s manje žena na visokim položajima u 2021. u odnosu na 2019.

Pitanje nejednakosti dobro je pokazano u smislu "jednake plaće za jednak rad". Iako je pravo na nju ugrađeno u europski pravni sustav više od 60 godina, žene i dalje u prosjeku zarađuju manje od muškaraca.

Europska komisija na tu činjenicu reagira uvođenjem obvezujućih mjera povezanih s jednakim plaćama u nacrt Direktive o transparentnosti plaćanja kao dio Strategije za ravnopravnost spolova.

Istodobno, EU se nalazi usred digitalne transformacije i nove regulacije to bi mogle možda usporiti ili narušiti. Ali, jasno je, u jednom trenutku treba prestati tražiti izgovore i osigurati svima jednake uvjete, ukoliko rade jednak posao.