OSVAJA INDUSTRIJE

Umjetna inteligencija već može zamijeniti i neke profesionalce

Umjetna inteligencija već može zamijeniti i neke profesionalce
Depositphotos

Generativna umjetna inteligencija koristi se u gotovo svim područjima, uključujući medicinu, obrazovanje, politiku... Ljudi iskorištavaju njene mogućnosti kako bi si olakšali rad budući da se ona može nositi s svakodnevnim zadacima brže i učinkovitije.

Iako je to prilično impresivno, mnogo je zabrinutosti oko sigurnosti i privatnosti. Korisnici navode nedostatak regulacija i zaštite općenito koje bi spriječile da stvar izmakne kontroli. Također, postoji sve veća zabrinutost zbog mogućnosti da bi umjetna inteligencija na kraju mogla zamijeniti kvalificirane radnike.

Microsoft je prošle godine objavio izvještaj u kojem se navodi da je 49 posto korisnika koji su sudjelovali u anketi bilo zabrinuto da će izgubiti posao zbog umjetne inteligencije. Međutim, 70 posto je izrazilo spremnost usvojiti i uključiti tehnologiju u svoj posao.

Kako se to događa, AI je možda već na putu da preuzme neke poslove u industrijama. S pojavom alata pokretanih umjetnom inteligencijom, kao što su Image Creator iz Designera (bivši Bing Image Creator), Midjourney, DALL-E 3 tehnologija, ChatGPT...

Primjerice, arhitekti su već uključili alate za generiranje fotografija umjetnom inteligencijom u svoj tijek rada, čime su olakšali rješavanje jednostavnih zadataka poput raspodjele parkirnih mjesta u stambenim područjima i stambenim blokovima.

Microsoft je integrirao OpenAI DALL-E 3 tehnologiju u Image Creator iz Designera kako bi poboljšao i poboljšao kvalitetu slika koje alat generira. Mogućnosti alata značajno su se poboljšale, ali je u međuvremenu usporio. Korisnici navode sporo vrijeme generiranja slike i pojačanu cenzuru, što ograničava kreativnost.

Ujecaj koji će umjetna inteligencija imati na tržište rada ostaje nevidljiv, ali znamo da se nastavlja razvijati i bit će sve bolja. Iako zaostaje u smislu kreativnosti, usvajanje tehnologije u industriji i tijek rada stručnjaka mogao bi to promijeniti na bolje.

Ipak, umjetnoj inteligenciji je potrebno mnogo usavršavanja da bi došla do trenutka u kojem će postati prijetnja radnim mjestima brojnih zanimanja koja uključuju kreativnost.