JEDINSTVENO I ORIGINALNO

U Zagrebu prva svjetska izložba slika koju je kreirala umjetna inteligencija

U Zagrebu prva svjetska izložba slika koju je kreirala umjetna inteligencija

U Hrvatsku prvi put stiže jedinstvena izložba slika pod nazivom "Zagreb Art Singularity: When AI Meets Creation", koju autorski potpisuje ona - umjetna inteligencija. I Aco Momčilović, organizator izložbe i suosnivač Global AI Ethics Institute.

Izložba će svečano biti otvorena u petak, 8. rujna u Hotelu Zonar Zagreb, gdje će se moći pogledati sve do 22. rujna, kada seli u Rovinj na Weekend Media Festival.

U svijetu jedinstvenom izložbom koja prikazuje kako se kreativnost isprepliće s naprednim tehnološkim čudima pomiču se granice percepcije upotrebe novih tehnologija kroz umjetnost kao alat, prema svijetu budućnosti.

Tako će posjetitelji moći vidjeti vizuale u formatu klasičnih slika, kako bi mogli iz prve ruke osjetiti snagu i mogućnosti umjetne inteligencije u svome stvaralaštvu. U razumijevanju i prihvaćanju umjetne inteligencije ne samo kroz prizmu umjetnosti, već i u svakodnevnom životu, pridonijet će i dodatna predavanja i okrugli stolovi za građane na temu umjetne inteligencije u današnjem društvu, koje će biti organizirane u sklopu izložbe.

Odabrana "umjetnička" djela naći će se i na donatorskoj aukciji, a sredstva će biti donirana matematičkim gimnazijama, kako bi se mlade dodatno potaknulo na razvoj u ovom tehnološkom području.

"Ideja izložbe je ponuditi platformu za približavanje trenutnih dosega umjetne inteligencije, kroz neke njene alate, na način koji je lako doživjeti vizualnim putem. Cilj je javnosti pokazati kako se ne treba bojati umjetne inteligencije, već treba prihvatiti i koristiti njezine potencijale. Svakodnevno već koristimo umjetnu inteligenciju, ali nismo je toliko svjesni jer se krije u uređajima koje smo prihvatili poput mobitela. Umjetnost se već mnogo puta pokazala kao spona između sadašnjosti i budućnosti, kao ona koja ima moć povezivanja ljudi i poticanja dijaloga, a kada se kreativnost susretne s umjetnom inteligencijom, rezultat je nevjerojatno zanimljiv doživljaj", rekao je Aco Momčilović pa dodao:

"Ova izložba ne samo da nam omogućuje da budemo svjedoci mogućnosti koje nam dolaze u bliskoj budućnosti, već nas i potiče da razmišljamo o svijetu oko nas na potpuno nov način. Ciljevi izložbe su i potaknuti razgovor o različitim temama kao što su intelektualno vlasništvo, brzina promjena i mogućnosti ljudskog usvajanja novih tehnologija, a i budućnosti same umjetnosti. Iz tih razloga ćemo na otvaranju imati par vrhunskih govornika koji će obraditi tu temu iz potpuno različitih aspekata. Kroz ovakve projekte jako nam je drago surađivati sa kompanijama koje prepoznaju trendove u njihovom nastajanju i spremne su se aktivno uključiti u edukaciju i propitivanje najnovijih tehnologija. Kompanije koje su se odmah zainteresirale i podržale ovaj projekt su DataLab i Konzum iz Fortenova grupe te farmaceutska kompanija Takeda. Posebno nas veseli upravo ta raznolikost kompanija koje smo privukli."