Pritisak na tržištu

U prvom kvartalu pad prodaje osobnih računala čak 29 posto

U prvom kvartalu pad prodaje osobnih računala čak 29 posto
Depositphotos / Ilustracija

Prema preliminarnim rezultatima IDC-a, slaba potražnja, višak zaliha i pogoršanje makroekonomske klime bili su faktori koji su pridonijeli strmoglavom padu isporuka tradicionalnih osobnih računala tijekom prvog kvartala 2023. godine. Globalne isporuke iznosile su 56,9 milijuna, što predstavlja smanjenje od 29,0 posto u usporedbi s istim kvartalom 2022.

Preliminarni rezultati također su predstavljali kodeks eri potražnje uzrokovane COVID-om i barem privremeni povratak na obrasce prije COVID-a. Opseg isporuke u 1. kvartalu 23. bio je osjetno manji od 59,2 milijuna jedinica isporučenih u 1. kvartalu 19. i 60,6 milijuna u 1. kvartalu 18.

"Iako se inventar kanala smanjio u posljednjih nekoliko mjeseci, još uvijek je znatno iznad zdravog raspona od četiri do šest tjedana", rekao je Jitesh Ubrani, voditelj istraživanja za IDC-jevu Mobility and Consumer Device Trackers.

"Čak i uz velika sniženja, proizvođači kanala i računala mogu očekivati da će povećane zalihe trajati do sredine godine i potencijalno u trećem kvartalu“, pojašnjava Ubrani.

Pauza u rastu i potražnji također daje opskrbnom lancu prostora za promjene jer mnoge tvornice počinju istraživati mogućnosti proizvodnje izvan Kine. U međuvremenu, proizvođači osobnih računala također mijenjaju svoje planove za ostatak godine i počeli su povlačiti narudžbe za Chromebookove zbog očekivanog povećanja troškova licenciranja kasnije ove godine. Uz to, isporuke osobnih računala vjerojatno će patiti u kratkom roku s povratkom rasta krajem godine uz očekivano poboljšanje globalnog gospodarstva i kako instalirana baza počne razmišljati o nadogradnji na Windows 11.

"Do 2024. zastarjela instalirana baza zahtijevat će", rekao je Linn Huang, potpredsjednik istraživanja za uređaje i zaslone u IDC-u.

"Ako gospodarstvo do tada bude krenulo uzlaznom putanjom, očekujemo značajan rast tržišta jer se potrošači žele osvježiti, škole žele zamijeniti dotrajale Chromebookove, a tvrtke prelaze na Windows 11. Ako se recesija na ključnim tržištima povuče u sljedeću godinu, oporavak bi mogao biti parola“, objašnjava Huang.