Deloitte CE Technology Fast 50

U prvih 50 najbrže rastućih pet hrvatskih tvrtki Devot, Aircash, HiveTech, Limunum ICT i Orqa

U prvih 50 najbrže rastućih pet hrvatskih tvrtki Devot, Aircash, HiveTech, Limunum ICT i Orqa
Depositphotos / Ilustracija

Na najnovijoj Deloitteovoj ljestvici CE Technology Fast 50 kojom već 24 godine rangira najbrže rastuće srednjoeuropske tehnološke tvrtke na temelju prosječnog ostvarenog rasta u periodu od protekle četiri godine našlo se čak 5 hrvatskih tvrtki.

Najbolje je rangirana IT tvrtka Devōt na četvrtkom mjestu s rastom od 3232 posto, na sedmom mjestu je Aircash s 2819 posto rasta, nakon toga slijedi HiveTech na 29. mjestu i rastom od 925 posto.

Od hrvatskih tvrtki tu je još i Luminum ICT na 31. mjestu i rastom 898 posto, a na 41 i posljednja od hrvatskih tvrtki u prvih CE Technology Fast 50 Deloitta je Orqa s rastom od 721 posto.

Ono što je zapravo jako zanimljivo jest da od 5 hrvatskih tvrtki samo dvije zapravo imaju svoj vlastiti proizvod dok ostale tri zapravo rade na projektima za druge ili kako to popularno nazivaju na domaćem IT tržištu nude čovjek dane. Ponajviše to rade za strana tržišta, nekima je to i najveći i pretežiti dio poslovanja, što će u ovoj krizi i biti veliki problem jer i velike tehnološke kompanije otpuštaju, a smanjuje se obim posla u SAD-u, a to se polako preljeva i u Europu.

Jedino Aircash i Orqa imaju vlastite proizvode i to Aircash u segmentu fintecha odnosno vlastiti digitalni novčanik s mnoštvom usluga i Orqa koja se bavi rješenjima u segmentu dronova i FPV-a.

Na nedavnom CISEx Fridayu upravo se kao problem spominjala činjenica da najviše probleme osjete tvrtke koje iznajmljuvju svoje ljude koji razvijaju rješenja za strane naručitelje, tvrtke bez vlastitog proizvoda i koje su orijentirane na američko tržište.

„Stope rasta koje bilježimo u ovogodišnjem programu nisu slučajne; proizlaze iz vrijednosti koju te tvrtke stvaraju. Bilo da olakšavaju živote ljudi, poboljšavaju zdravlje, rješavaju ekološke izazove ili pružaju nove oblike zabave, ove tvrtke narušavaju status quo. Oni igraju sve presudnu ulogu kako svijet postaje složeniji, zahtijevajući nova rješenja za jednostavnost, sigurnost i održivost“, ističe Jaroslav Škvrna CEO, Deloitte Central Europe.

Protekla godina donijela je izazove na tehnološkom tržištu, kako globalno tako i u srednjoj Europi. Unatoč ovim poteškoćama, dosta se toga događa u našoj regiji i uzbuđeni smo što još jednom predstavljamo kategoriju "Tvrtke koje treba promatrati" u sklopu programa CE Technology Fast 50, tvrde u Deloittu.

Na ovoj ljestvici među 25 tvrtki od hrvatskih tvrtki jedna je jedina i to na 7. mjestu je Lumen Spei sa 611 posto rasta.

Kategorija Impact Stars posebna je klasifikacija subjekata koji uspješno povezuju izvrsne proizvode/usluge s pozitivnim utjecajem na barem jedno od sljedećeg: društvo, poslovanje, inovativnost, okoliš i raznolikost. Na ovoj listi su tri hrvatske tvrtke i to SeekandHit, Cinnamon i Notch.