U budućnosti pametna odjeća će pratiti stanje vašeg zdravlja

U budućnosti pametna odjeća će pratiti stanje vašeg zdravlja
Shutterstock

Pametni nosivi uređaji prvi su krenuli s trendom praćenja zdravstvenog stanja korisnika, a upravo to im je i donijelo popularnost, a sad se sve polako "prelijeva" i na pametnu odjeću, koja bi još bolje “pokrivala“ tijela i davala bitne informacije o njemu.

Dokaz je to da ljudi ne pitaju previše kad se radi o njihovom zdravlju pa samim time sve što se veže uz njega postaje jako unosan posao. Ali i jako koristan, što se ne smije oduzeti. Prevencija je ono što se dobiva s naprednijom tehnologijom i samim time, "režu" se troškovi liječenja nečega što se može spriječiti već u nastanku.

Uostalom, davno prije tehnologije koju poznajemo, nastala je ona uzrečica "bolje spriječiti nego liječiti". A to se upravo i čini, posredno ili neposredno. Konkretno, u ovom slučaju radi se o postignuću stručnjaka sa Sveučilišta Purdue, koji su uspjeli učiniti odjeću pametnijom.

Najzanimljivije od svega, nema nikakvih baterija, a to je inače najveća mana nosivih uređaja - činjenica da traju prekratko i da ih prečesto treba spajati na izvor energije kako bi mogli funkcionirati. Najčešće, maksimalno jedan dan prije novog spajanja na isti taj izvor...

Ono što, u teoriji, postignuća stručnjaka s Purduea donose jest spajanje na bilo koji od uređaja, prvenstveno pametni telefon, a samim time i slanja bitnih informacija. Koje se prikupljaju dok god korisnik nosi pametnu odjeću.

Ali, na samom kraju treba napomenuti da se ovdje ne radi o odjeći u konvencionalnom smislu već "krpicama" koje se postavljaju na odjeću. Zamislite to kao određeni dodatak na tkaninu, koji se ne može uništiti u pranju ili dok se nosi. Opremljene su senzorima, komuniciraju s uređajem na koji su spojeni i donose bitne informacije o tijelu osobe koja ih nosi na sebi.

Naravno, komercijalna uporaba još je godinama daleko od ostvarenja, ali ovakvi pomaci prema naprijed svakako doprinose konačnom cilju - boljem zdravlju i tjelesnom stanju svih nas.