U 2019. će se potrošiti čak 130 milijarde dolara na cyber sigurnost

U 2019. će se potrošiti čak 130 milijarde dolara na cyber sigurnost
Fotolia

U samo godinu do dvije doći će do velikih promjena na tržištu i tehnološki napredak doseći će nove razine, ponajviše zahvaljujući mobilnoj mreži pete generacije (5G) i Internetu stvari (IoT), na koje kao da svijet nije spreman s obzirom na mnoštvo nepoznanica po pitanju sigurnosti.

Kako bi te nepoznanice postale poznatije, samo u ovoj godini potrošit će 103 milijarde američkih dolara, što je za 9,4 posto više nego potrošnja na sigurnost u prošloj godini. Navodi tako IDC u svom izvještaju. Od toga, dvije trećine činit će kompanije s više od tisuću zaposlenih.

Naime, do iduće godine će na mreži biti oko 20 milijardi "pametnih" uređaja i netko to sve treba kontrolirati tako da djeluju baš kako treba, da budu korisni, da ljudi kojima služe ne budu u nikakvoj opasnosti od raznih cyber napada, ali i da se mreža ne ruši svako malo jer standardi ne postoje i uređaji različitih proizvođača nisu međusobno kompatibilni.

Dok se to ne dogodi postavljat će se brojna pitanja, ali itekako utemeljena jer ako imamo spojene sve kućanske aparate i automobil na jednom mjestu, tad je dovoljno jedno "probijanje" da bi netko imao kontrolu na našom svakodnevicom. I zasad ne treba za tako nešto neki veliki um. Stoga, nadajmo se da će netko vrlo brzo ponuditi neku sigurnost kako bi se steklo povjerenje i IoT krenuo žestoko prema naprijed. Uz ulaganja će se to i postići, a ona u ovoj mjeri svakako još nisu dovoljna.

Kako god, spremnost na trošenje znači i spremnost napredovati, a u tom kontekstu Sjedinjene Američke Države napravit će najviše s obzirom da od 103 milijarde čine 44,7 milijardi i tek potom slijede Kina, Japan i Velika Britanija. Također, rast potrošenje neće se zaustavljati i u 2022. godini trebao bi iznositi 133,8 milijardi dolara, što je i kompanijama koje pružaju zaštitu izniman motiv da budu što bolje.