Tvorac Gmaila misli da će ChatGPT uništiti poslovanje Googlea kroz dvije godine

Tvorac Gmaila misli da će ChatGPT uništiti poslovanje Googlea kroz dvije godine
DepositPhotos

Chatbot ChatGPT, baziran na umjetnoj inteligenciji, iznimno je popularan posljednjih nekoliko mjeseci zbog mogućnosti koje nudi i zbog napretka koji ostvaruje. Zato se ne postavljaju samo pitanja o tome kako će utjecati na ljude i njihove poslove, već i hoće li uništiti velike tehnološke kompanije. U ovom slučaju, Google.

"Nisam dizajniran kako bih okončao Googleovo poslovanje s pretraživanjem interneta. Ja sam model AI jezika razvijen od strane OpenAI, dok je Google specijaliziran za pretraživanje interneta kako bi korisnici mogli pronaći ono što im je potrebno. Iako mogu poboljšati način pretrage, kao i razne aplikacije, namjera mi nije zamijeniti ih", odgovorio je ChatGPT na pitanje hoće li okončati Googleovo poslovanje.

Naravno, AI odgovara na upite i zadatke kroz ono što nauči online, odnosno, iz informacija koje prikuplja. Ovo je bio istreniran odgovor pa se ne može uzeti baš u potpunosti vjerodostojno. Činjenica je da ChatGPT ima nevjerojatne mogućnosti te bi u teoriji vrlo lako mogao zamijeniti Google, Bing, DuckDuckGo... Ili?

"Google je na svega godinu do dvije od potpune disrupcije. Umjetna inteligencija eliminirat će njegovo Search poslovanje, na kojem se bazira velika većina njegovih prihoda. Čak ako bi Google i uspio tehnološki dostići AI mogućnosti naprednih alata kao ChatGPT, ne može to učiniti bez da uništo najprofitabilniji segment svog poslovanja", izjavio je Paul Buchheit, kreator Gmaila.

Uistinu, način na koji ChatGPT prevodi i odgovara na razne zadatke superioran je u odnosu na ono što može Google. Primjerice, Translate je na tržištu više od 15 godina, ali svejedno je još uvijek loš te služit samo za osnovne pojmove, ne i za kvalitetno slaganje opsežnih ili čak jednostavnih rečenica.

S druge strane, ChatGPT je predstavljen u studenome prošle godine i postigao je sve ovo u samo dva mjeseca. Što će tek uspijevati kad bude prisutan godinu dana? To se sigurno pitaju i u Googleu.

Na kraju priče, umjetna inteligencija nije samo prijetnja radnim mjestima "običnih smrtnika", nego i poslovanju tehnoloških divova. Baš to je zapravo razlog za optimizam. Kako bi zaštitili sebe, posredno će morati i "obične smrtnike" pa bi AI mogla umjesto katastrofe zapravo biti tu kako bi nam olakšala živote...