Tržište rada se u 2021. oporavilo

Tržište rada se u 2021. oporavilo
DepositPhotos

Analizom cjelokupnog tržišta rada, uzimajući u obzir ukupan broj objavljenih oglasa za posao, primjetan je trend rasta potražnje za radom i oporavka tržišta rada od posljedica koronakrize.

Na MojPosao platformama, web stranici MojPosao i mobilnoj aplikaciji PosLovac, tijekom 2021. objavljeno je više od 74 tisuće oglasa za posao, što je čak 42% više u odnosu na prošlu godinu i 8% više u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu.

Na oglase je pristiglo više od 1,5 milijuna prijava posloprimaca, odnosno 6% više nego prošle godine i 21% više nego 2019. godine.

Usprkos tome što početak godine nije djelovao obećavajuće zbog prilično rigoroznih epidemiloških mjera koje su bile na snazi u siječnju i veljači, a koje su ograničile kretanja u gospodarstvu, pod utjecajem ublažavanja mjera u ožujku dolazi do oporavka tržišta rada i osjetnog rasta u broju natječaja za slobodna radna mjesta koji je nastavljen sve do kraja godine. Čak štoviše, zahvaljujući velikoj potražnji za radnom snagom u drugoj polovici godini, ukupan broj objavljenih oglasa za posao je premašio i brojke iz rekordne, pretpandemijske 2019. godine.

Najtraženija zanimanja prema stručnoj spremi

Srednja stručna sprema

Visoka stručna sprema

Stručna sprema nije bitna

Trgovac; Prodavač

Osnovnoškolski učitelj

Konobar; barmen

Konobar; barmen

Programer

Programer

Skladištar

Prodajni predstavnik

Trgovac; Prodavač

Vozač

Knjigovođa

Skladištar

Kuhar

Računovođa

Kuhar

Najveća ponuda zabilježena je u sljedećim kategorijama zanimanja:

- Prodaja (Trgovina) - 16% oglasa

- Turizam i ugostiteljstvo - 15% oglasa

- Proizvodnja i zanatske usluge - 13% oglasa

Najveća potražnja (broj profila) zabilježena je u sljedećim kategorijama zanimanja:

- Prodaja (Trgovina) - 18% profila

- Administrativna zanimanja - 15% profila

- Turizam i ugostiteljstvo - 11% profila

*U jednom oglasu/životopisu moguće je naznačiti više kategorija zaposlenja

U odnosu na prošlu godinu najveći rast broja oglasa zabilježen je u kategoriji Ljudski resursi (+130%) i Arhitektura (+127%), dok je u odnosu na 2019. najveći rast zabilježen u kategorijama Graditeljstvo, geodezija, geologija (+51%) te Zdravstvo, socijalni rad (+46%).

Rad na neodređeno

S obzirom na vrstu zaposlenja, u 2021. godini oglasi za rad na neodređeno činili su 73% ukupnog broja oglasa, što je gotovo isto kao i prošle godine u istom periodu. Oglasa za rad na određeno bilo je 53%, isto kao i prošle godine.

Djelatnici za sezonski posao tražili su se u 6% oglasa, dok se 3% oglasa odnosilo na studentske poslove.

*Oglasi predviđaju mogućnost obilježavanja više vrsta zaposlenja za isto radno mjesto.

S druge strane, 49% posloprimaca bilo je zainteresirano za stalni posao, dok ih je 24% zainteresirano za rad na određeno. Također, 7% tražitelja posla bilo je zainteresirano za honorarni rad, a gotovo jednak broj posloprimaca (njih 7%) je iskazalo interes za sezonskim zaposlenjem.

Najčešće se traže kandidati sa srednjom stručnom spremom

Tijekom 2021. poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom - u 51% oglasa srednja stručna sprema bila je uvjet za uspješnu prijavu na natječaj.

*Oglasi predviđaju mogućnost obilježavanja više stupnjeva obrazovanja za isto radno mjesto.

S druge strane, 56% posloprimaca je u svojim online životopisima (u Bazi profila na MojPosao) kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu. Broj oglasa i broj životopisa u kojima se navodila visoka stručna sprema iznosio je 28% oglasa i 13% životopisa.

U 31% oglasa tražilo se poznavanje engleskog jezika, u 8% njemačkog, a ostali jezici su manje zastupljeni.

Radno iskustvo je traženo u manje od polovice oglasa (42%), i to u prosjeku 2 godine i 4 mjeseca što je isto kao i prošle godine.

Najviše oglasa je u Zagrebu

Preko polovice oglasa (52%) odnosilo se na Zagreb i zagrebačku županiju, nakon čega slijede priobalne županije: Primorsko-goranska (12%), Šibensko-kninska (12%) te Istarska (10%) županija.

Tijekom 2021. godine poslodavci su objavili preko 3.000 oglasa za poslove u inozemstvu, što je 58% više nego prošle godine i čak 73% više nego 2019. godine.

Najviše oglasa u inozemstvu objavljeno je za rad u Njemačkoj, Austriji i Sloveniji.