Tržište rada se u 2021. oporavilo

Tržište rada se u 2021. oporavilo

Foto: DepositPhotos

Analizom cjelokupnog tržišta rada, uzimajući u obzir ukupan broj objavljenih oglasa za posao, primjetan je trend rasta potražnje za radom i oporavka tržišta rada od posljedica koronakrize.

Na MojPosao platformama, web stranici MojPosao i mobilnoj aplikaciji PosLovac, tijekom 2021. objavljeno je više od 74 tisuće oglasa za posao, što je čak 42% više u odnosu na prošlu godinu i 8% više u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu.

Na oglase je pristiglo više od 1,5 milijuna prijava posloprimaca, odnosno 6% više nego prošle godine i 21% više nego 2019. godine.

Usprkos tome što početak godine nije djelovao obećavajuće zbog prilično rigoroznih epidemiloških mjera koje su bile na snazi u siječnju i veljači, a koje su ograničile kretanja u gospodarstvu, pod utjecajem ublažavanja mjera u ožujku dolazi do oporavka tržišta rada i osjetnog rasta u broju natječaja za slobodna radna mjesta koji je nastavljen sve do kraja godine. Čak štoviše, zahvaljujući velikoj potražnji za radnom snagom u drugoj polovici godini, ukupan broj objavljenih oglasa za posao je premašio i brojke iz rekordne, pretpandemijske 2019. godine.

Najtraženija zanimanja prema stručnoj spremi

Srednja stručna sprema

Visoka stručna sprema

Stručna sprema nije bitna

Trgovac; Prodavač

Osnovnoškolski učitelj

Konobar; barmen

Konobar; barmen

Programer

Programer

Skladištar

Prodajni predstavnik

Trgovac; Prodavač

Vozač

Knjigovođa

Skladištar

Kuhar

Računovođa

Kuhar

Najveća ponuda zabilježena je u sljedećim kategorijama zanimanja:

- Prodaja (Trgovina) - 16% oglasa

- Turizam i ugostiteljstvo - 15% oglasa

- Proizvodnja i zanatske usluge - 13% oglasa

Najveća potražnja (broj profila) zabilježena je u sljedećim kategorijama zanimanja:

- Prodaja (Trgovina) – 18% profila

- Administrativna zanimanja – 15% profila

- Turizam i ugostiteljstvo – 11% profila

*U jednom oglasu/životopisu moguće je naznačiti više kategorija zaposlenja

U odnosu na prošlu godinu najveći rast broja oglasa zabilježen je u kategoriji Ljudski resursi (+130%) i Arhitektura (+127%), dok je u odnosu na 2019. najveći rast zabilježen u kategorijama Graditeljstvo, geodezija, geologija (+51%) te Zdravstvo, socijalni rad (+46%).

Rad na neodređeno

S obzirom na vrstu zaposlenja, u 2021. godini oglasi za rad na neodređeno činili su 73% ukupnog broja oglasa, što je gotovo isto kao i prošle godine u istom periodu. Oglasa za rad na određeno bilo je 53%, isto kao i prošle godine.

Djelatnici za sezonski posao tražili su se u 6% oglasa, dok se 3% oglasa odnosilo na studentske poslove.

*Oglasi predviđaju mogućnost obilježavanja više vrsta zaposlenja za isto radno mjesto.

S druge strane, 49% posloprimaca bilo je zainteresirano za stalni posao, dok ih je 24% zainteresirano za rad na određeno. Također, 7% tražitelja posla bilo je zainteresirano za honorarni rad, a gotovo jednak broj posloprimaca (njih 7%) je iskazalo interes za sezonskim zaposlenjem.

Najčešće se traže kandidati sa srednjom stručnom spremom

Tijekom 2021. poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom u 51% oglasa srednja stručna sprema bila je uvjet za uspješnu prijavu na natječaj.

*Oglasi predviđaju mogućnost obilježavanja više stupnjeva obrazovanja za isto radno mjesto.

S druge strane, 56% posloprimaca je u svojim online životopisima (u Bazi profila na MojPosao) kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu. Broj oglasa i broj životopisa u kojima se navodila visoka stručna sprema iznosio je 28% oglasa i 13% životopisa.

U 31% oglasa tražilo se poznavanje engleskog jezika, u 8% njemačkog, a ostali jezici su manje zastupljeni.

Radno iskustvo je traženo u manje od polovice oglasa (42%), i to u prosjeku 2 godine i 4 mjeseca što je isto kao i prošle godine.

Najviše oglasa je u Zagrebu

Preko polovice oglasa (52%) odnosilo se na Zagreb i zagrebačku županiju, nakon čega slijede priobalne županije: Primorsko-goranska (12%), Šibensko-kninska (12%) te Istarska (10%) županija.

Tijekom 2021. godine poslodavci su objavili preko 3.000 oglasa za poslove u inozemstvu, što je 58% više nego prošle godine i čak 73% više nego 2019. godine.

Najviše oglasa u inozemstvu objavljeno je za rad u Njemačkoj, Austriji i Sloveniji.

Još iz kategorije

Microsoft kupuje Activision Blizzard za 68,7 milijardi dolara

Microsoft kupuje Activision Blizzard za 68,7 milijardi dolara

18.01.2022.

Velika gaming akvizicija Microsofta kupnjom Activision Blizzard za 68,7 milijardi dolara govori da će Microsoft platiti 95 dolara po dionici za Activision. Naravno treba pričekati i odluku regulatora.

Čak tri četvrtine developera aktivno traži novi posao

Čak tri četvrtine developera aktivno traži novi posao

18.01.2022.

Situacija u kojoj se svijet trenutno nalazi najbolje odgovara developerima softvera, koji imaju posla „preko glave“ pa samim time i najviše prilika u smislu karijere. Zato ne čudi previše što tri četvrtine njih aktivno traži novi posao, odnosno, nove prilike.

Rust postao drugi službeni jezik Linuxa

Rust postao drugi službeni jezik Linuxa

18.01.2022.

Linux okruženje podosta se mijenja s godinama i to se može vidjeti po činjenici da C programski jezik više nije jedini s kojim se u njemu radi. Primjerice, Rust nikad nije bio bliži Linuxu, a sljedeća nadopuna operativnog sustava čak će dodati podršku za taj programski jezik, kao drugi za Linux kernel!