LAGANA STABILIZACIJA

Tržište kriptovaluta doživjelo je blagi rast u drugom kvartalu

Tržište kriptovaluta doživjelo je blagi rast u drugom kvartalu
Depositphotos

Nakon odličnog prvog kvartala ove godine, kriptotržištu je trebao drugi kvartal kako bi se konsolidirali dobici pa je poraslo za neznatnih 0,14 posto, s 1,24 bilijuna američkih dolara 31. ožujka na 1,24 bilijuna dolara 30. lipnja. Nije puno, ali nakon turbulentne prošle godine, svaki rast treba pozdraviti.

Travanj i svibanj bili su relativno mirni, osobito nakon Ethereumove nadogradnje Shapella 12. travnja, budući da na tržištu nije bilo neke jače situacije oko kojeg bi se ono moglo vezati.

Cijene bitcoina i ethereuma, zahvaljujući svemu tome, sada se kreću na oko 30.000 dolara, odnosno 1900 dolara, pri čemu je bitcoin porastao za 6,9 posto, dok je ethereum porastao za šest posto tijekom drugog kvartala.

Sveobuhvatno izvješće o kriptoindustriji za drugi kvartal, što ga je proveo CoinGecko, pokriva sve, od samog okruženja kriptotržišta do analize bitcoina i ethereuma, preko dubokog poniranja u ekosustave decentraliziranih financija (DeFi) i nezamjenjivih tokena (NFT), pa do pregleda centraliziranih razmjena (CEX) i decentraliziranih razmjena (DEX). Upravo zato ima iznimnu vrijednost i sve zaključke treba gledati kao realnu situaciju.

Ovo su ključni detalji viđenog na tržištu, koje ističe CoinGecko:

1. Bitcoin je zabilježio određenu volatilnost u drugom kvartalu, završivši ga s porastom od 6,9 posto

2. Stablecoini su pali za 3,5 posto, a USDC i BUSD ponovno su najveći gubitnici

3. Ulog u ethereumu porastao je 30,3 posto, nakon što su omogućena povlačenja

4. Opseg trgovanja NFT-om zabilježio je pad od 35 posto, unatoč sve većoj popularnosti Bitcoin Ordinalsa

5. Volumen promptnog trgovanja na centraliziranim burzama pao je za 43,2 posto, pri čemu je binanceov tržišni udio pao na 52 posto

6. Obujam promptnog trgovanja na decentraliziranim burzama pao je za 28,1 posto jer je Uniswap zadržao dominaciju