Trenutna nestašica čipova mogla bi se uskoro pretvoriti u preplavljenost

Trenutna nestašica čipova mogla bi se uskoro pretvoriti u preplavljenost

Foto: DepositPhotos

Nestašica poluvodiča ili čipova nije nikakva novost, cijela industrija je u panici i najavljuje se da neće biti oporavka sve do kraja prve polovice 2023. Ali, u takvim negativnim informacijama, čini se da dolaze konkretna rješenja.

Najnaprednije svjetske ekonomije ne prate prekriženih ruku što se događa, zasukali su rukave i odlučili napraviti pomak prema naprijed. Sjedinjene Američke Države, Europska unija, Južna Koreja i Kina planiraju potpomoći proizvodnju čipova kako bi što prije uslijedio oporavak.

Naime, o čipovima ovisi svaki digitalni i električni uređaj u ovom trenutku. Praktički sve što poznajemo i koristimo. A kad uzmemo u obzir da ih nedostaje, jasno je da stoje i druge industrije, što je domino efekt koji u konačnici ima enormne razmjere na globalnoj razini i u mnogim potentnim industrijama.

Pa tako američki predsjednik Joe Biden planira s 52 milijarde američkih dolara pomoći domaćoj industriji poluvodiča. Sve kako bi se ispunio plan da 2024. TSMC-ova tvornica u Phoenixu predstavi 5nm čipove. Europska unija pak sa 160 milijardi dolara želi do 2030. postići situaciju u kojoj bi se na njenom tržištu proizvodilo 30 posto čipova. To je za deset posto više no u ovom trenutku.

Južna Koreja na isto to tržište u domaćim okvirima planira investirati čak 450 milijardi dolara, a Kina pak troši na razvoj poluvodiča 407 posto više no prije same nestašice. Dakle, u cijeloj nesreći ipak postoji i nešto pozitivno. Ali, potvrđuje se i da bez državnih subvencija stvari ne mogu krenuti nekim konkretnijim tijekom.

Rezime svega jest da bi već do kraja ove godine nestašica mogla biti stvar prošlosti, a već iduće bi ponuda trebala premašiti potražnju. I ukoliko američke sankcije ostanu na snazi, Kina bi mogla biti prenatrpana čipovima pa u tom smislu u povećim problemima. No to je za neku drugu priču...

Još iz kategorije

Novo izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije o 2020. godini u kojem se bilježi rast kibernetičkih napada

Novo izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije o 2020. godini u kojem se bilježi rast kibernetičkih napada

26.09.2021.

„Operativce tajnih službi u svim onim blockbusterima koji su skakali po krovovima, jurili po ulicama svjetskih velegradova, izbjegavali metke strojnica loših dečki i spašavali svijet od zlih znanstvenika, morat će zamijeniti s pametnim mladim curama i dečkima koji taj isti svijet spašavaju koristeći tipke miša, iz svojih ergonomskih stolica ispred velikih monitora. Operativci hrvatske tajne službe su, naravno, sposobni i spremni kao oni iz blockbustera, ali zadnjih godina sve više izgrađujemo i ove koji klikom miša spašavaju svijet. Razvoj tehnologije prosilo nas je da iz zatvorenog nevidljivog svijeta obavještajnih službi izađemo na javni otvoreni prostor. I to je dobro: naši građani moraju znati da postoje ljudi i službe koji se brinu o njihovoj sigurnosti i u kibernetičkom prostoru“, stoji uz izvješću SOA-e.

Weekend Media Festival pokazao koliko je važno družiti se uživo

Weekend Media Festival pokazao koliko je važno družiti se uživo

26.09.2021.

Weekend Media Festival, događaj koji privlači i ujedinjuje sve one koji su zainteresirani za trendove i novitete u svijetu komunikacija i medija, započeo je u velikom stilu svoje 14. izdanje u staroj Tvornici duhana. U Rovinj su stigli domaći i strani stručnjaci iz područja komunikacija, odnosa s javnošću, marketinga i medija kako bi prokomentirali nove trendove, razmijenili ideje i uživali u predavanjima domaćih i svjetski poznatih govornika.

Nvidijine GeForce kartice nastavljaju s dominacijom na tržištu grafičkih kartica

Nvidijine GeForce kartice nastavljaju s dominacijom na tržištu grafičkih kartica

26.09.2021.

Na tržištu diskretnih grafičkih upravljačkih jedinica (GPU) ili jednostavnije rečeno, grafičkih kartica, Nvidia GeForce “obitelj” nastavlja s dominacijom i zadržavanjem prednosti na tržištu ispred glavnog i jedinog konkurenta AMD-a.