Trenutna nestašica čipova mogla bi se uskoro pretvoriti u preplavljenost

Trenutna nestašica čipova mogla bi se uskoro pretvoriti u preplavljenost
DepositPhotos

Nestašica poluvodiča ili čipova nije nikakva novost, cijela industrija je u panici i najavljuje se da neće biti oporavka sve do kraja prve polovice 2023. Ali, u takvim negativnim informacijama, čini se da dolaze konkretna rješenja.

Najnaprednije svjetske ekonomije ne prate prekriženih ruku što se događa, zasukali su rukave i odlučili napraviti pomak prema naprijed. Sjedinjene Američke Države, Europska unija, Južna Koreja i Kina planiraju potpomoći proizvodnju čipova kako bi što prije uslijedio oporavak.

Naime, o čipovima ovisi svaki digitalni i električni uređaj u ovom trenutku. Praktički sve što poznajemo i koristimo. A kad uzmemo u obzir da ih nedostaje, jasno je da stoje i druge industrije, što je domino efekt koji u konačnici ima enormne razmjere na globalnoj razini i u mnogim potentnim industrijama.

Pa tako američki predsjednik Joe Biden planira s 52 milijarde američkih dolara pomoći domaćoj industriji poluvodiča. Sve kako bi se ispunio plan da 2024. TSMC-ova tvornica u Phoenixu predstavi 5nm čipove. Europska unija pak sa 160 milijardi dolara želi do 2030. postići situaciju u kojoj bi se na njenom tržištu proizvodilo 30 posto čipova. To je za deset posto više no u ovom trenutku.

Južna Koreja na isto to tržište u domaćim okvirima planira investirati čak 450 milijardi dolara, a Kina pak troši na razvoj poluvodiča 407 posto više no prije same nestašice. Dakle, u cijeloj nesreći ipak postoji i nešto pozitivno. Ali, potvrđuje se i da bez državnih subvencija stvari ne mogu krenuti nekim konkretnijim tijekom.

Rezime svega jest da bi već do kraja ove godine nestašica mogla biti stvar prošlosti, a već iduće bi ponuda trebala premašiti potražnju. I ukoliko američke sankcije ostanu na snazi, Kina bi mogla biti prenatrpana čipovima pa u tom smislu u povećim problemima. No to je za neku drugu priču...