Top 5 tehnoloških vještina potrebnih u 2021.

Top 5 tehnoloških vještina potrebnih u 2021.
DepositPhotos / Ilustracija

Nakon izazovne 2020. treba se okrenuti novoj godini i novim saznanjima u IT sektoru. Naime, bez obzira na krizu, pandemiju i brojne probleme, tehnološki aspekt naše svakodnevice nije mirovao već se razvijao pa ukoliko razmišljate o poslu u IT sektoru 2021. godine, koncentrirajte se na specifične vještine.

U nastavku teksta izdvojit ćemo pet koje navodi TechRepublic kao ključne za usavršavanje kako bi vam radno mjesto bilo osigurano. Do tih su saznanja stigli kroz razgovor s brojnim stručnjacima, ne samo u uspješnim organizacijama već i na institutima, fakultetima...

1. Kibernetička sigurnost

Malo koga ovo može iznenaditi, posebno jer u svijetu nedostaje nekoliko milijuna zaposlenih u ovom segmentu, kako bi sve potrebe bile ispunjene na adekvatan način. Tijekom rada na daljinu pokazala se nikad veća potreba za ulaganjem u kibernetičku sigurnost i tako nešto svakako će se nastaviti kroz 2021. Nažalost, tek zanemariv postotak developera uistinu ima volje raditi u ovom smjeru. Dakle, prilika je mnogo, jedino što vam treba jest volja.

2. Automatizacija

Ako je 2020. bila postavljanje temelja za automatizirane procese, tad će 2021. biti godina u kojoj se stvaraju prvi konkretni uspjesi. Riječ je o tehnologiji budućnosti, vezanoj striktno za umjetnu inteligenciju i posla na tom području neće nedostajati. Ali, potrebne vještine uistinu su napredne pa će trebati zasukati rukave.

3. Obrada prirodnog jezika

Glasovne naredbe kroz ovu su se godinu pokazale kao iznimno bitne jer digitalni asistenti koji ih slušaju dobili su na popularnosti upravo zbog činjenice što su ljudi u većoj mjeri ostali kod kuće. Ali, za bolje iskustvo potrebno je nešto više, a to je prirodniji glas s kojim se "razgovara". Riječ je o kompleksnoj tehnologiji, no oni koji se u tome mogu snaći, itekako će profitirati.

4. Operativno strojno učenje

Stručnjaci koji obrađuju velike količine podataka kreirali su modele strojnog učenja (ML) i to nije ništa novo, ali potrebne su osobe koje će obrađivati podatkovne operacije te DevOpsi koji će koristiti ML u "produkciji".

5. Cloud-native arhitektura

Digitalna transformacija konstantno se provodi i na redu su proizvodi i usluge koje treba kvalitetno implementirati u organizacije diljem svijeta. Samim time, oni koji imaju vještine raditi u cloud okruženju, s cloud alatima te softverom u globalu, iznimno su traženi. Odnosno, bit će traženi!