NAJBOLJI OD NAJBOLJIH

TikTok dominira na listi aplikacija koje smo najviše preuzimali prošle godine

TikTok dominira na listi aplikacija koje smo najviše preuzimali prošle godine
Depositphotos

Svaki vlasnik pametnog telefona ima na desetke aplikacija, od kojih je nemali broj iznimno bitnih za svakodnevicu. I po tome se diljem svijeta zapravo malo tko razlikuje, što potvrđuje Business of Apps brojkama za kompletnu prošlu godinu. Konkretnije, prikazane su aplikacije koje najviše preuzimamo, a pritom je uvrštena situacija na globalnoj razini.

Primjerice, najviše puta preuzet je TikTOk. Riječ je o oko 672 milijuna "downloada". Slijedi Instagram s njih oko 547 milijuna i onda slijedi Facebook s oko 449 milijuna. Iznad 400 milijuna je i WhatsApp. Točnije, radi se o 424 milijuna.

Iznad 300 milijuna je Telegram (310 milijuna), kao i igra Subway Surfers (304 milijuna). A društvo deset najpreuzimanijih zatvaraju igra Stumble Guys (254 milijuna), Spotify (238 milijuna), Shein aplikacija za kupovinu (229 milijuna) i Facebook Messenger (210 milijuna).

U 2020. i 2021. mnoge bitne poslovne aplikacije, uključujući Zoom i Microsoft Teams, brzo su rasle i postigle ogroman uspjeh. No, on je splasnuo s krajem pandemije koronavirusa pa su sad nešto niže i s osjetno skromnijim brojkama.

Dok su preuzimanja ovih aplikacija pala 2022., mnoge druge aplikacije za putovanja, hranu i kupovinu, uključujući Google karte, McDonald’s i Shein, pomogle su ispuniti prazninu.

Međutim, upravo su aplikacije umjetne inteligencije, uključujući Lensa AI i ChatGPT, doživjele najveći porast krajem prošle godine. Mogu li te iste aplikacije s umjetnom inteligencijom pomoći u vodstvu u pogledu preuzimanja najpopularnijih aplikacija 2023. doznat ćemo uskoro.