VRJEME PROMJENA

Tehnološke tvrtke teže otvorenim ekosustavima

Tehnološke tvrtke teže otvorenim ekosustavima
Depositphotos

Skupina proizvođača uređaja i tehnoloških tvrtki obećala je poticati otvorenije digitalne ekosustave. Grupa je osnovana kao odgovor na Zakon o digitalnim tržištima Europske unije (DMA).

Grupa od deset članova zove se Koalicija za otvorene digitalne ekosustave. Iz uključuje Meta Platforms, Qualcomm, Google, Honor, Lenovo, XR hardverski player Lynx, Motorolu, marku uređaja Nothing, tehnološku tvrtku Opera i pružatelja poruka Wire. Grupa je izjavila da će nastaviti međuindustrijsku suradnju i navela plan za suradnju s kreatorima politike, akademicima i konkurentskim tvrtkama na poticanju inovacija u Europi.

Izvršni direktor Lynxa Stan Larroque rekao je da je udruga u proteklih nekoliko mjeseci imala nekoliko razgovora o tome kako izgleda "dobro" kada su u pitanju digitalni ekosustavi u Europi, navodeći otvorenost kao ključni element toga. Pravila DMA zahtijevaju od takozvanih čuvara tržišta da otvore svoje ekosustave za promicanje konkurencije. Zakon također poziva velike tehnološke tvrtke da prestanu davati prednost svojim proizvodima u odnosu na konkurentske ponude.

Online usluge koje podliježu DMA uključuju Amazonovo tržište, Google Search i Appleov Safari, uz društvene platforme uključujući Facebook i TikTok. Od tvrtki koje spadaju u kategoriju vratara očekuje se da regulatoru podnesu detaljno izvješće o usklađenosti do ožujka 2024.