Sve je više tužbi za zaštitu privatnosti i biometrijske obrade informacija

Sve je više tužbi za zaštitu privatnosti i biometrijske obrade informacija
DepositPhotos

Do 2025. će tužbe za zaštitu privatnosti i tužbe u vezi s biometrijskom obradom informacija te kibernetičkim-fizičkim sustavima rezultirati s više od osam milijardi američkih dolara kazni i nagodbi svih vrsta, stoji u Gartnerovoj prognozi.

"Autonomna vozila, dronovi koji snimaju video, pametne zgrade i pametni gradovi su kibernetički-fizički sustavi koji snimaju biometriju svih vrsta. Prikupljanje i pohranjivanje biometrijskih podataka čini se u sve većoj mjeri, bilo u obliku otisaka prstiju, skeniranja šarenice oka, daljinskog prepoznavanja lica, hoda, glasa, pa čak i uzoraka DNK. Nažalost, ove informacije imaju ogroman potencijal za zlouporabu ili zlouporabu", navode u Gartneru.

Spominju i da novi zakoni o privatnosti pokrivaju prikupljanje, pretvorbu, pohranu i obradu biometrijskih podataka, a mogu se primijeniti čak i na tehnologiju označavanja lica na društvenim mrežama. Oni, također, mogu imati "režim zadržavanja" i mogu zabraniti prodaju, leasing, trgovanje ili profit od biometrijskih podataka. Neki pak u potpunosti zabranjuju korištenje biometrijskih podataka u određenim slučajevima.

"U takvim slučajevima važno je da voditelji sigurnosti i upravljanja rizicima, kao i voditelji zaštite privatnosti, razmotre alternativna, manje invazivna sredstva za postizanje namjeravanih ciljeva, objašnjavajući sve potrebne informacije klijentu bez ikakvog upozorenja", upozoravaju u Gartneru.

Neke multinacionalne organizacije okrenute potrošačima aktivno se kreću prema modelu samoposluživanja putem portala za privatnost i obrazaca za unos. Namjeravaju ne samo izbjeći regulatorne kazne, već ojačati povjerenje kupaca i održati pozitivan sentiment brenda.

Gartner predviđa da će do 2024. prosječni godišnji proračun velikih organizacija za privatnost premašiti 2,5 milijuna američkih dolara, što će omogućiti prelazak s etike usklađenosti na konkurentsku diferencijaciju. Proračuni za privatnost povećali su se s 1,7 milijuna dolara u 2019. na dva milijuna dolara u 2021. i očekuje se da će nastaviti rasti po toj stopi.

Nagli porast online aktivnosti, rada na daljinu i virtualnog učenja povećao je kibernetičke prijetnje. Uz širenje napora za regulaciju privatnosti na desetke jurisdikcija u nadolazeće dvije godine, mnoge će organizacije tek sada vidjeti potrebu za pokretanjem programa zaštite privatnosti.

Gartner preporučuje da organizacije prvo steknu potpunu kontrolu nad detaljima nad svim aktivnostima obrade osobnih podataka prije nego što tu kontrolu mogu predati pojedincu. A jedan od načina da se to učini jest putem prava na privatnost i usluga upravljanja pristankom.

"Kupac će osjetiti razliku između toga da će morati čekati tjednima na nepotpun odgovor ili u roku od nekoliko sekundi imati potpuni pristup odgovoru na pitanje "Koje podatke o meni organizacija obrađuje?" Ta razlika je ono gdje se povjerenje stječe ili gubi", zaključuju u Gartneru.