Veliki problemi

Sustavi pametnih kuća donose probleme sigurnosti i privatnosti

Sustavi pametnih kuća donose probleme sigurnosti i privatnosti
Depositphotos / Ilustracija

Novo istraživanje Parks Associatesa, razvijeno u partnerstvu s tvrtkom Iris, naglašava rizike koje nose uređaji povezani s internetom, percepciju potrošača o tim rizicima i ulogu koju platforme za pametne domove mogu odigrati u ublažavanju prijetnji. Istraživačka tvrtka izvješćuje da je 72% vlasnika pametnih kućnih proizvoda zabrinuto za sigurnost osobnih podataka koje prikupljaju njihovi uređaji. Među svim internetskim kućanstvima u SAD-u, gotovo polovica ih je izjavila da je imala barem jedan problem s privatnošću ili sigurnošću u prošloj godini.

"Kuće potrošača postaju sve složenije i, zauzvrat, ranjivije na povrede privatnosti i sigurnosti", rekla je Kristen Hanich, direktorica istraživanja u Parks Associates.

"Mnogi potrošači ne znaju kako pravilno upravljati i osigurati te uređaje, ostavljajući ih u opasnosti od krađe identiteta, prijevare i invazivnog prikupljanja podataka“, objašnjava Kristen Hanich.

Ovo istraživanje naglašava ulogu povjerenja potrošača kao ključne diferencijacije za igrače u prostoru povezanog doma. Bijela knjiga pruža uvid u korake koje potrošači mogu poduzeti kako bi se zaštitili, uključujući pregled pravila o privatnosti i postavki, registraciju kod proizvođača za ažuriranje softvera i onemogućavanje daljinskog pristupa, odvajanje uređaja na zasebnu Wi-Fi mrežu, omogućavanje dvofaktorske autentifikacije i lozinke menadžera te upis u usluge krađe identiteta i osobne kibernetičke zaštite.

“Budući da broj uređaja povezanih s internetom u prosječnom domu stalno raste, svaki novi uređaj potencijalno je novi put za cyber prijetnje”, rekla je Paige Schaffer, izvršna direktorica tvrtke Iris. "Zbog toga će ovo istraživanje koje smo razvili u partnerstvu s Parks Associates biti neprocjenjiv obrazovni resurs za potrošače i pružatelje tehnologije pametne kuće“, ističe Paige Schaffer.

Kako povjerenje postaje ključna razlika za igrače u povezanom kućnom prostoru, tvrtke mogu klijentima pružiti alate jednostavne za korištenje za prepoznavanje rizika i zaštitu njihovih identiteta i podataka. Zapravo, 59% internetskih kućanstava u SAD-u, kada su im predstavljena jamstva kao što je pravo da se odobri prikupljanje podataka ili tko im može pristupiti, ocijenilo je barem jedno od ovih rješenja vrlo učinkovitim u rješavanju njihovih zabrinutosti u vezi s privatnošću i sigurnošću.