Što izabrati - stolno računalo ili laptop?

Što izabrati - stolno računalo ili laptop?
Fotolia

Imate određenu sumu novaca i trebate kupiti računalo. No, muči vas jedna dilema - da li kupiti stolno računalo ili laptop. Naravno, sve ovisi za što vam treba računalo, no evo nekoliko zanimljivih činjenica koje bi vam mogle pomoći oko odabira.

Pokretljivost

Svako računalo je kompromis između prenosivosti i snage. Ako vam treba računalo koje možete vući za sobom, onda je laptop svakako izbor broj jedan i tu nema dileme.

Snaga i cijena

Tražite više snage i bolje komponente  to znači da je potrebno više prostora u unutrašnjosti računala. Stolna računala su tu u prednosti nad laptopom jer laptop je nezgrapan i nema toliko prostora. Osim toga, prisutno je i puno buke. Što se tiče cijene, stolna računala su opet u prednosti. Laptop dijelovi imaju premium cijenu, manji su i automatski skuplji za proizvodnju.

Veličina zaslona

Većina laptopa ima oko 11 do 15 inča, dok stolna računala ne poznaju tu granicu. Ako vam je veličina zaslona vrlo važna, onda ipak kupite stolno računalo. Posebno se to odnosi na one koji puno vremena provode ispred zaslona.

Fleksibilnost konfiguracije

Još jedna ključna razlika između prijenosnih i stolnih računala je u fleksibilnosti konfiguracije. U stolno računalo možete staviti razne komponente i izgraditi vlastito računalo od nule. Puno lakše nego da to radite s laptopom.

Kada se sve zbroji i oduzme, stolno računalo je odličan izbor, no ako ste u pokretu, onda tu nema dileme - laptop je jedino rješenje.