Što izabrati – stolno računalo ili laptop?

Što izabrati – stolno računalo ili laptop?

Foto: Fotolia

Imate određenu sumu novaca i trebate kupiti računalo. No, muči vas jedna dilema – da li kupiti stolno računalo ili laptop. Naravno, sve ovisi za što vam treba računalo, no evo nekoliko zanimljivih činjenica koje bi vam mogle pomoći oko odabira.

Pokretljivost

Svako računalo je kompromis između prenosivosti i snage. Ako vam treba računalo koje možete vući za sobom, onda je laptop svakako izbor broj jedan i tu nema dileme.

Snaga i cijena

Tražite više snage i bolje komponente  to znači da je potrebno više prostora u unutrašnjosti računala. Stolna računala su tu u prednosti nad laptopom jer laptop je nezgrapan i nema toliko prostora. Osim toga, prisutno je i puno buke. Što se tiče cijene, stolna računala su opet u prednosti. Laptop dijelovi imaju premium cijenu, manji su i automatski skuplji za proizvodnju.

Veličina zaslona

Većina laptopa ima oko 11 do 15 inča, dok stolna računala ne poznaju tu granicu. Ako vam je veličina zaslona vrlo važna, onda ipak kupite stolno računalo. Posebno se to odnosi na one koji puno vremena provode ispred zaslona.

Fleksibilnost konfiguracije

Još jedna ključna razlika između prijenosnih i stolnih računala je u fleksibilnosti konfiguracije. U stolno računalo možete staviti razne komponente i izgraditi vlastito računalo od nule. Puno lakše nego da to radite s laptopom.

Kada se sve zbroji i oduzme, stolno računalo je odličan izbor, no ako ste u pokretu, onda tu nema dileme – laptop je jedino rješenje.

Još iz kategorije

MIT: Deep learning doseže svoje računalne limite

MIT: Deep learning doseže svoje računalne limite

11.08.2020. komentiraj

Stručnjaci na prestižnom američkom Sveučilištu MIT su u suradnji s MIT-IBM Watson AI Lab, Underwood International College i brazilskim Sveučilištem Brasilia došli do saznanja da duboko učenje (eng. deep learning) polako ostvaruje svoje računalne limite.

HT uzeo investicijsku banku za prodaju Optima Telekoma

HT uzeo investicijsku banku za prodaju Optima Telekoma

10.08.2020. komentiraj

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom angažirao je investicijsku banku za proces prodaje Optima Telekoma, objavila je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. Naime, tako je po odluci AZTN-a agenciju obavijestio povjerenik Deloitte koji navodi kako će HT započeti s ispunjavanjem svoje obveze angažiranja investicijske banke za daljnji proces prodaje odnosno poduzima aktivnosti kojima bi se spriječilo moguće kašnjenje u pogledu ispunjenja obveza propisanih rješenjem AZTN-a o uvjetno dopuštenoj koncentraciji poduzetnika HT i Optima.

Novi voditelj globalnih operacija HMD Globala postaje bivši savjetnik OneWeba Alain Lejeune

Novi voditelj globalnih operacija HMD Globala postaje bivši savjetnik OneWeba Alain Lejeune

09.08.2020. komentiraj

HMD Global imenovao je Alaina Lejeunea za novog voditelja globalnih operacija kompanije. Lejeune sa sobom donosi više od 25 godina iskustva u telekomunikacijama obogaćenih vođenjem globalnih operacija. HMD Globalu se priključuje iz OneWeba, gdje je bio specijalni savjetnik s fokusom na poslovnu strategiju. Alain će biti odgovoran za nadzor svih operacija HMD Globala te vođenje proizvodnje i nabave kompanije. Izravno će surađivati s Florianom Seicheom, izvršnim direktorom u HMD Globalu.