Što izabrati – stolno računalo ili laptop?

Što izabrati – stolno računalo ili laptop?

Foto: Fotolia

Imate određenu sumu novaca i trebate kupiti računalo. No, muči vas jedna dilema – da li kupiti stolno računalo ili laptop. Naravno, sve ovisi za što vam treba računalo, no evo nekoliko zanimljivih činjenica koje bi vam mogle pomoći oko odabira.

Pokretljivost

Svako računalo je kompromis između prenosivosti i snage. Ako vam treba računalo koje možete vući za sobom, onda je laptop svakako izbor broj jedan i tu nema dileme.

Snaga i cijena

Tražite više snage i bolje komponente  to znači da je potrebno više prostora u unutrašnjosti računala. Stolna računala su tu u prednosti nad laptopom jer laptop je nezgrapan i nema toliko prostora. Osim toga, prisutno je i puno buke. Što se tiče cijene, stolna računala su opet u prednosti. Laptop dijelovi imaju premium cijenu, manji su i automatski skuplji za proizvodnju.

Veličina zaslona

Većina laptopa ima oko 11 do 15 inča, dok stolna računala ne poznaju tu granicu. Ako vam je veličina zaslona vrlo važna, onda ipak kupite stolno računalo. Posebno se to odnosi na one koji puno vremena provode ispred zaslona.

Fleksibilnost konfiguracije

Još jedna ključna razlika između prijenosnih i stolnih računala je u fleksibilnosti konfiguracije. U stolno računalo možete staviti razne komponente i izgraditi vlastito računalo od nule. Puno lakše nego da to radite s laptopom.

Kada se sve zbroji i oduzme, stolno računalo je odličan izbor, no ako ste u pokretu, onda tu nema dileme – laptop je jedino rješenje.

Još iz kategorije

Najveće studentsko natjecanje u Hrvatskoj Lumemn

Najveće studentsko natjecanje u Hrvatskoj Lumemn

23.01.2020. komentiraj

Velikim otvorenjem održanim 15. siječnja 2020. godine studentskog edukativnog natjecanja LUMEN u Studentskom centru Zagreb pod organizacijom studentske udruge eSTUDENT, ujedno započinju i prijave.  LUMEN omogućuje studentima da iskoriste svoj potencijal, steknu dodano praktično znanje i iskustvo koje ne mogu dobiti na fakultetu i da za svoje originalne ideje osvoje vrijedne novčane nagrade.

Proglašeni pobjednici natjecanja HACK-A-THON 20

Proglašeni pobjednici natjecanja HACK-A-THON 20

23.01.2020. komentiraj

Na početku samog natjecanja HACK-A-THON 20, natjecateljima su predstavljena dva zadatka s fokusom na ekološka pitanja, odnosno kako uz pomoć korištenja robota riješiti problem otpada i smeća na ulicama, plažama i moru (1) te pojednostavniti dostavu hrane i pića u restoranima ili ugostiteljskim objektima (2). Odabir zadatka bio je proizvoljan što je natjecateljskim timovima dalo više prostora za kreativnost i inovativnost. Nakon 24 sata programiranja i rada na robotu u Hotelu Krilo, proglašeni su pobjednici natjecanja HACK-A-THON 20 u obje kategorije.

U posljednjih godinu dana samo dva rasta industrijske proizvodnje EU

U posljednjih godinu dana samo dva rasta industrijske proizvodnje EU

23.01.2020. komentiraj

Prema kalendarski prilagođenim podacima statističkog ureda Eurostat, industrijska je proizvodnja u studenome 2019. godine na razini EU (podaci za Belgiju, Cipar i Austriju nisu dostupni) bila 1,3 posto manja (u Hrvatskoj 0,4 posto manja) u odnosu na isti mjesec 2018. godine, što predstavlja već šesti uzastopni mjesec pada industrijske proizvodnje (u Hrvatskoj prvi pad nakon dva mjeseca rasta).