Stižu noviteti u Google Meet

Stižu noviteti u Google Meet

Google ja najavio poveće promjene za Meet platformu, kojima donosi nekoliko poboljšanja po pitanju korisničkog sučelja za desktop korisnike. Uz njih stižu i osjetne promjene po pitanju funkcionalnosti, koje uključuju mogućnost višestrukog “pinanja“ kako bi se moglo označiti (eng. highlight) više “feedova“ umjesto dosadašnjeg jednog.

Nije ni to sve, stižu poboljšanja po pitanju umjetne inteligencije koja "upravlja" sposobnostima samog videoizgleda platforme, a tiču se osvjetljenja, automatskog zumiranja i nove Data Saver mogućnosti koja limitira potrošnju podatkovnog prometa na sporijim mobilnim mrežama.

Naravno, sve ovo odnosi se na one koji i dalje imaju upaljene kamere tijekom videosastanaka, a takvih je sve manje jer osim što su ljudi zasićeni, više osoba odjednom podosta usporava i smanjuje kvalitetu sastanka. Nekako je "glađe" kad se kamera gasi. Ali, u Googleu su tog svjesni pa zato uvode poboljšanja, koja će utjecati na performanse i omogućiti neometano korištenje platforme čak i ako svi imaju upaljene kamere dok "sastanče".

Zanimljivost je da noviteti nisu previše promijenili sami izgled korisničkog sučelja pa će se svi lako snaći s onim ispred njih. I bit će im drago jer najbitnije promjene tiču se mogućnosti i kontrole koja sad "stoji" ispred korisnika. I to odmah ispred, doslovno, a ne u izbornicima pa da ih treba tražiti neko vrijeme prije no što se dođe do njih.

Lideri razgovora odsad će moći ukloniti ili potpuno smanjiti svoj prikaz dok predstavljaju prezentaciju. Ako pak netko želi, može sebe samog imati preko cijelog ekrana, a uskoro će biti moguće i potpuno ukloniti svoj prikaz dok ga svi drugi mogu vidjeti. Na taj način se dobiva više prostora na ekranu, što je posebno značajno kad ste na mobilnom uređaju.

Google je svjestan da uz Teams i Zoom na tržištu mora raditi što je više moguće u smjeru inovativnosti, originalnosti, jednostavnosti i produktivnosti da bi se nametnuo te pridobio veći broj korisnika uz svoju Meet platformu.