Stiže novi Microsoft OS - Windows 11

Stiže novi Microsoft OS - Windows 11

Microsoft je predstavio Windows 11, novu verziju operativnog sustava i ono što odmah na prvu čudi jest njegova stabilnost. Iako se radi o još uvijek nedovoljno "ispoliranom" uratku, iznimno je pozitivno što ga krasi jedna takva kvaliteta.

Kroz prošlost smo navikli na nestabilnosti, bugove, greške svih vrsta... Ovaj put, čini se, nije baš tako. Ali, sve konkretnije ocjene donosit će se tijekom istinskog korištenja Microsoftova noviteta.

Ono što je najbitnije, Windows 11 bit će besplatan za sve Windows 10 korisnike, što znači da Microsoft time nastavlja ono što je započeo s aktualnim operativnim sustavom 2015. To treba pozdraviti jer na taj način se ipak obavlja nešto brža tranzicija prema novijem softveru.

Po pitanju dizajna, glavna promjena jest što se izbornik Start nalazi na samoj sredini ekrana. Dakle, prekida se tradicija pokrenuta s Windows 95 i bit će zanimljivo pratiti kako se korisnici odnose prema tom detalju. Microsoft ne postavlja ovdje ultimatume, svi kojima se ne sviđa, mogu postaviti izbornik lijevo, kao što je bio dosad.

Nije to jedina promjena, Start izbornik izgleda podosta drugačije i posljednji put kad je Microsoft to pokušao, neslavon je završilo. Sjećamo se Windows 8/8.1... Ali, novitet kao Snap Groups, koji na jedno mjesto postavlja favorizirane aplikacije svakako je plus i bit će korisno. Iako, nešto slično ionako je postojalo, odnosno, postoji na Windows 10.

Vrijedna stavka za korisnike više monitora odjednom jest činjenica da Microsoft napokon nudi kvalitetnu podršku po tom pitanju pa se kao nikad prije može prebacivati s jednog na drugi. Ujedno, kao dodatni plus jest to što Windows 11 pamti gdje pozicionirate određene prozore i automatski ih tamo ponovno postavlja. Odlično je to za obavljati posao.

Predstavljena su i poboljšanja za tablet verziju operativnog sustava, u prvom redu s većom ikonama i boljom podrškom za touch zaslone. Gameri također dolaze na svoje s Auto HDR mogućnosti, koja se dosad mogla vidjeti na Xbox X i S. Tako nešto podržavat će više od tisuću igara u samom startu.

Xbox značajka Direct Storage također dolazi na Windows 11 i trebala bi ubrzati pohranu i samim time pokretanje sustava, aplikacija, programa...

Kad se već to spominje, Microsoft s Windows 11 olakšava developerima postavljanje aplikacija na Microsoft Store, što je dosad bio problem. Ostaje podrška za Win32 aplikacije, uz standardni Universal Windows Platform (UWS) softver. I, ono najbolje, developeri mogu zadržati sav novac koji zarade s platformi "treće strane", odnosno, ostalih trgovina!

Konačna želja Microsofta jest ona koja je najavljena s Windows 10, ali nije zaživjela u punom smislu - univerzalnost i postavljanje operativnog sustava u centar računalnog života korisnika. Ukratko, svi Microsoftovi proizvodi naći će se na Windows 11 i njihovo korištenje bit će glatko, brzo i jednostavno.

Ali, za ostale detalje ipak treba pričekati još konkretnijih informacija i provjeriti iz prve ruke famozni Windows 11.