VELIKI ISKORAK

Stigao je Zorin OS 17, distro zbog kojeg je Linux zajednica jako uzbuđena

Stigao je Zorin OS 17, distro zbog kojeg je Linux zajednica jako uzbuđena

Službeno je izašla Linux distribucija Zorin OS 17, značajna nadogradnja u odnosu na prethodne, zbog čega i vlada uzbuđenje među korisnicima.

Ovo izdanje je više nego samo "estetski remont". Radi se o sveobuhvatnom poboljšanju cijelog sustava, obećavajući glatko, brže i intuitivnije korisničko iskustvo.

Zorin OS 17 unaprijeđen je s primjetnim povećanjem performansi. Zahtijeva samo 1,5GB radne memorije, za razliku od prethodnih 2GB. Ova promjena ne samo da udiše novi život starijem hardveru, već je i usklađena s ekološkom održivošću smanjujući potrebu za čestim nadogradnjama.

Zorin Menu je obnovljen za brži pristup datotekama, sastancima, kontaktima, a uključuje čak i praktičan kalkulator unutar funkcije pretraživanja. Ovaj pristup usmjeren na korisnika proširuje se na novu kategoriju "Sve aplikacije", pojednostavljujući otkrivanje aplikacija.

Prema riječima developera, Zorin OS 17 je dizajniran da bude njihovo najbolje i najrafiniranije računalno iskustvo ikad, a taj se tvrdnja čini opravdanom.

Počnimo s njihovom implementacijom "Spatial Desktop", na primjer. Namijenjen je pružanju bolje prostorne svijesti o onome što se događa na njihovom desktopu. Dodan je novi "Desktop Cube" koji omogućava prebacivanje između radnih prostora u prikazu kocke u 3D stilu koji koristi paralaks efekt kako bi vam prikazao lebdeći izgled prozora aplikacija.

To je također otvorilo put novom "Spatial Window Switcher" koji zamjenjuje standardne ravne/2D dijaloge prebacivanja prozora Alt+Tab i Super+Tab s 3D prekidačem prozora koji izgleda uredno.

Hrabar je potez za Linux distribuciju uključiti više stvari ili efekata koji potiču vizualne interakcije kroz takve značajke. Iako je Zorin OS već bio vizualno privlačna distribucija, ovo bi ga trebalo podići na višu razinu.

Sami pristup je jedno potpuno drugačije iskustvo, u što se mogu uvjeriti inače skeptični korisnici macOS ili Windows sustava. Upravo to je i najveća prednost Zorina, svježina koju nudi kroz inovativnost dizajna. Ali, konkretnije informacije o funkcionalnosti i samom izgledu bit će dostupne kad Zorin 17 službeno stigne.