LAGANI DISTRO

Stigao je novi Peppermin OS, a bazira se na Debianu 12

Stigao je novi Peppermin OS, a bazira se na Debianu 12

Nova verzija operativnog sustava Peppermint OS dostupna je za preuzimanje i temelji se na Debianu 12.

Za one koji nisu upoznati s tim, radi se o "laganoj" Linux distribuciji. Dizajnirana je da bude brza, laka za korištenje i optimizirana za stariji hardver, ali i moderne uređaje.

Trenutno su dvije verzije dostupne su za preuzimanje - jedna temeljena na Debianu, a druga temeljena na Devuanu. Oba koriste Xfce desktop okruženje, ali ovaj se tekst odnosi na Debian izdanje ažurirano 1. srpnja.

Ono nasljeđuje sve prednosti izdanja Debiana 12, uključujući jezgru Linuxa 6.1 i nadogradnju na najnovije izdanje Xfce 4.18. Oba daju korisnicima distroa obilje poboljšanja performansi i ispravke grešaka.

Na drugim je mjestima brendiranje Pepperminta ažurirano. To je najviše vidljivo na zaslonu za pokretanje. Uključena dokumentacija je ažurirana, a postoje i "prilagođene značajke" u Peppermint Hubu na temelju povratnih informacija korisnika - iako točno koje, nije još točno jasno.

Distribucija sada koristi postavljenu ikonu Teela prema zadanim postavkama i dodaje neke dodatne Marawaita teme, čija je varijanta unaprijed zadana. Kumo alat za preglednik na jednom mjestu, a služi za stvaranje web-aplikacija, sada se temelji na Lua i njegovo korisničko sučelje je pojednostavljeno.

Peppermint ne dolazi s mnogo unaprijed instaliranih aplikacija. To je namjerno. Uostalom, slogan distroa glasi "manje je više". Ideja je da korisnici sami biraju pakete koji su im potrebni. Ako su potpuno novi u Linuxu, možda će im trebati upute tako da distribucija uključuje popis prijedloga.

Konačno, instalacijski program Calamares više neće instalirati i(li) uklanjati pakete tijekom instalacije jer je u nekim situacijama to uzrokovalo dugotrajnu instalaciju ili, još gore, neuspjeh.

Zainteresirani ste? Minimalni sistemski zahtjevi Pepperminta su 1GB RAM-a, ne previše prastari 32-bitni ili 64-bitni procesor i 10GB dostupnog prostora za pohranu. Preporučene specifikacije zahtijevaju 4GB RAM-a, 64-bitni procesor i 32GB prostora na disku.

Peppermint možete preuzeti putem službene web stranice, koja vodi do najnovije ažurirane slike, a ona se pak nalazi na Sourceforgeu. Očekuje se da će izdanje temeljeno na Devuanu uskoro dobiti ažuriranje, ako netko čeka baš njega...